BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  EKONOMİ

Altındaki düşüş parasının yarısını eritti

Dünyanın en büyük altın yatırımcılarından biri olan John Paulson, altın fiyatlarındaki düşüş nedeniyle büyük kayıba uğradı.

Abone ol

Dünyanın en büyük altın yatırımcılarından biri olan John Paulson’ın altın fonu değerli metalin fiyatındaki değer kaybından dolayı büyük darbe aldı.

Bundan birkaç yıl önce Paulson’ın servetine servet katan altın bu yıl yatırımcının yüzünü güldürmedi.

Küresel altın piyasasının en büyük oyuncucu John Paulson’ın hedge fonunun değerini yılın bu zamanına kadar yüzde 65 kaybettiği ifade edildi.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre altın fonu geçen ay sadece yüzde 23 değer kaybı görmüştü.

ÇİFT HANELİ DEĞER KAYIPLARI

Yatırımcının altın ve altın madenlerine olan yatırımları son üç aydır çift haneli değer kayıpları yaşıyor.

Haziran’da altının onsu yüzde 12 değer kaybetti. Değerli metaldeki değer kaybının en büyük tetikçisi ABD Merkez Bankası Fed’in ekonomiye verdiği desteği çekebileceğini açıklaması oldu.

Yetkililer altının onsundaki yüzde 12’lik değer kaybının Paulson’ın fonuna nasıl yüzde 23 olarak yansıdığına yönelik net bir açıklama yapmasa da altın işlemlerinde türev araçlara başvurulmasının bu duruma etki etmiş olabileceğine işaret edildi.

YORUMDAN KAÇINDILAR

Paulson’ın fonundan hiçbir yetkili konu hakkında yorum yapmak istemedi.

Toplam değeri 300 milyon dolar olan altın fonu, Paulson’ın en küçük portföyü ve toplam hedge fonun yüzde 2’sine bile denk gelmiyor. Ancak altın fonunun ilk çeyreğindeki değerinin 700 milyon dolar seviyesinde olduğu belirtildi.

Altın fonu 2010’da 1 milyar dolarlık büyüklüğe erişmiş ve yüzde 35’lik değerlenmeyle Paulson’a o yıl 5 milyar dolar kazandırmıştı.