BIST 9.452
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.498,25
HABER /  EKONOMİ

Altında 'düğün' havası yok!

İşlerin durgun olduğundan yakınan Kapalıçarşı esnafı, düğün sezonunun yaklaşıyor olmasına rağmen altında büyük bir hareketlenme beklemiyor

Abone ol

Türkiye 17 ve 25 Aralık'ta düzenlenen operasyonlarla birlikte sarsıldı. Dolar ve euro yönünü yukarı çevirdi. Bu yükseliş altın fiyatlarına da kısmi olarak yansıdı. Ancak altın fiyatlarındaki asıl yükseliş Ukrayna'da ortaya çıkan gerginlik ve Kırım nedeniyle ABD ile Rusya'nın zıtlaşması oldu. Dolar 2.2 TL'nin üstüne çıktı, altın son 7 ayın zirvesini gördü.

Yaşanan son gelişmelerin iç piyasaya etkisini araştırmak için altının merkezlerinden olan Kapalıçarşı'ya gittik. İşte aldığımız cevaplar:

DÜĞÜN SEZONUNDAN ÜMİT KESİLDİ

Kapalıçarşı esnafı önceki yılların aksine bu yıl görüşlerinin kendi isimleriyle yer almasını istemedi. Birçok esnaf konuşmak istemezken, dunya.com'un görüşlerine başvurduğu esnaf ise altının bu yıl keyifli bir sezon geçirmediğini dile getirdiler. Çarşı esnafı, geçen yıla göre bu yıl işlerin oldukça durgun olduğunu belirterek, "Fiyatlar yükselince vatandaş altın almamaya başladı. Düğün sezonu yaklaşıyor ama bunun da işlerin açılmasına neden olacağını düşünmüyoruz. Çünkü zaten yazın düğün yapacak insanların bir kısmı altınını şimdiden aldı ya da bütçesine daha uygun hediyelere yöneldi. O nedenle işlerimiz çok durgun" dedi.

BU SEVİYEDEN ALTIN ALINMAZ

Altın alanlardan çok satanların olduğunu belirten esnaf, bu satışların da insanların borçlarını kapatmak için paraya olan zorunlu ihtiyaçlarından kaynaklandığını dile getirdiler. Altın fiyatlarının dış etkenlerle yükselip, düştüğünü belirten esnaf, seçimlerden olağanüstü bir sonuç çıkmaması halinde altında yukarı yönlü bir hareket beklemediklerini kaydettiler. Kırım'daki gerginliğin geçici bu durum olduğunu belirten esnaf, "Altın fiyatlarındaki yükseliş bir süre sonra sonlanacaktır. Nitekim son bir iki gündür düşüş var. Bu nedenle altında gelinen bu seviye alım için uygun değil" görüşünü dile getirdiler. Çarşı esnafı, bu durumun işlerindeki durgunluğun bir başka nedeni olduğunu kaydetti.

Esnaf gram altının ise 100 TL olan psikolojik sınırı aşmayacağını düşünüyor. Yaz aylarında altın fiyatlarının artışın aksine düşeceğine inanan esnaf olduğu gibi, dış etkenlerden dolayı bir artış olabileceğini öngören esnafın sayısı da az değil. Ancak altın için hepsinin ortak öngörüsü şöyle: Altın 80 TL'nin altına inmez, 100 TL'nin ise üstüne çıkmaz.