BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Altın Koza'da geri sayım başladı

Bu yıl 17'ncisi düzenlenecek olan Altınkoza Film Festivali için hazırlıklar tamamlandı.

Abone ol

20-26 Eylül 2010 tarihinde düzenlenecek olan festivalde Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri oyuncu Müjde Ar ile sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a verilecek.

17. Uluslararası Adana Altınkoza Film Festivali programının tanıtımı için bugün Hiltonsa Oteli'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Koza A.Ş. Genel Müdürü ve Festival Koordinatörü Ozan Aksu, festivalin 41 yaşında olmasına rağmen 17'ncisinin yapılmasının üzücü olduğunu belirterek, "Sinemacıların bu festivale ilgi göstermesi, Altın Koza'nın bir marka haline geldiğini göstermektedir. Festival ekibimiz çok tecrübeli ve yetkin bir ekiptir. İlki tam 41 yıl önce 1969 yılında 'Altınkoza Film Şenliği' adıyla gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali, o tarihten bu yana her yıl zenginleşen içeriği ile sadece Çukurova bölgesinin değil, ülkemizin önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri olmuştur. Festival, sinemaseverleri Türk ve dünya sinemasının seçkin örnekleri ile buluşturmanın yanında, her yıl olduğu gibi Türk sinemasına da katkıda bulunmayı amaçlıyor" dedi.

Ulusal Öğrenci Film Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması Koordinatörü Hilmi Etikan da Altın Koza Festivali'nde birçok yönetmenin ilk kez Adana'da ödül aldığını ifade ederek, Altın Koza'nın bu yıl filmlere parasal ödül koymasının da önemli bir gelişme olduğunu ve ayrıca yönetmenlere de film gösterim ücreti adı altında ödemeler yapıldığını söyledi. Bunun Adana'nın tanıtılmasında çok önemli olduğunu kaydeden Etikan, "Bu bir ilktir. Bunu diğer festivaller de örnek alıyor" diye konuştu.
Senarist yönetmen Işıl Özgentürk ise festivalden dolayı çok heyecanlı olduğunu ve özelikle 10 filmi izlemesinin kendisine başka bir heyecan verdiğini ifade ederek, "Filmler çok pahalı yapımlardır. Bunun için filmlere ne kadar maddi katkı verilirse sinema sanatı daha çok üretim yapacaktır. Filmleri izleyeceğimiz günün gelmesini heyecanla bekliyorum" ifadelerini kaydetti.

Festival Sinema Program Koordinatörü Kadir Beycioğlu da programı tanıtan bir konuşma yaptı. Beycioğlu, 17'nci Uluslararası Adana Altınkoza Film Festivali'nde geleneksel 'yaşam boyu onur ödülleri'nin bu yıl oyuncu Müjde Ar ile sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a verileceğini, ayrıca Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergisinin festival boyunca açık kalacağını söyledi.

Altın Koza'nın bu yıl onur konuğu olarak dünyaca ünlü Yunan ynetmen Theo Angelopoulas'un olacağını, son bir yılı içinde çekilmiş Türk filmlerinin katılabildiği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na bu yıl 40 filmin başvurduğunu belirtti.

Beycioğlu, festival kapmasında verilecek ödüllerden birinin de Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) vereceği, 'en iyi film' ödülü olduğunu kaydederek, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nın belgesel, deneysel, kurmaca ve canlandırmadan oluştuğunu ve bu bölümü 368 filmin başvurduğunu, yarışmada ödül alan filmlerin 24 Eylül Cuma günü yapılacak basın toplantısıyla açıklanacağını söyledi.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'na bu yıl 113 filmin başvurduğunu söyleyen Beycioğlu, festivalin suç kavramını irdeleyen filmleri de özel bir başlık altın izleyiciyle buluşturduğunu açıkladı. Beycioğlu, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl ilk kez Dünya Film Eleştirmeni Federasyonu (FIPRESCI) tarafından hazırlanan, ödül vererek keşfettiği ya da dünyaya tanıttığı bugünün usta yönetmenlerinin filmlerinden oluşan bir programın hazırlandığını kaydetti. Bu yıl yine ilk kez Filistinli
sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin'de çektiği belgesellerin da gösterileceğini bildiren Beycioğlu, ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinden 16 belgesel ve 27 kısa filmin sunulacağını sözlerine ekledi.

Koza A.Ş. Genel Müdürü ve Festival Koordinatörü Ozan Aksu, bir soru üzerine festivalin bütçesinin 8,3 milyon lira olduğunu ancak bu paranın yaklaşık 5,5. milyon lirasının harcanabileceğini söyledi. Aksu, haziran ayında yapılması gereken fakat daha sonra eylül ayına ertelenen festivalle ilgili zararın net rakamının festival bittikten sonra belirlenebileceğini sözlerine ekledi.