BIST 9.768
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.438,00
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatlarının kaderi dolara bağlı!

Geçen yıl yatırımcısını hüsrana uğratan altın kimileri için güvenli limanken kimileri için de endişe kaynağı. Geçen hafta zirve yapan altın fiyatlarının seyri dolara bağlı.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası Fed'in son toplantısının tutanaklarının açıklanmasının ardından altın geçen hafta yaklaşık 2 haftanın zirvesini gördü. Altının onsu 1313 doları aşarken, Fed'in faiz artırmayacağı sinyali altın fiyatlarındaki yükselişi destekledi. 

ALTINDAKİ YÜKSELİŞ NE KADAR SÜRER

Peki altın fiyatlarındaki yükseliş trendi daha ne  kadar devam edecek? Uzmanlara göre altında 1305 dolar direnci çok önemli. Bu direnci kırarsa altında yön yukarı görünüyor. Altın fiyatlarının seyrine ilişkin öngörülerini paylaşan GCM Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan bu direncin kırılması halinde altının 1310 ile 1320 dolar arasında dalgalanacağı tahmininde bulundu. 

JEOPOLİTİK GERGİNLİK DE ETKİLİYOR  

Erdoğan Turan "Bol ve ucuz dolarla rekora koşan altın, Fed’in kuralları değiştirmesiyle tersine döndü. Yılbaşından itibaren, 1200 dolar seviyesinden 1390'a kadar ufak bir ralli yaşandı. Yaklaşık yüzde 16 oranındaki yükseliş altın yatırımcısını heyecanlandırdı.  Rusya-Ukrayna gerginliği, Fed’in varlık alımında azaltıma gitmesine rağmen faizleri yükseltmede aceleci olmayacağı algısı altına yönelmek için gerekli şartları oluşturmuştu. Sonra, yükselişi destekleyen sebepler teker teker altının elinden alındı.  Ukrayna meselesi sıcak çatışmaya dönüşmeden soğutulmaya çalışıldı, ekonomik yaptırımlar devreye girdi, Yellen Fed koltuğunu oturur oturmaz varlık alımlarından sonra faiz için takvim verdi. Altın fiyatları geriledi" dedi. 

KISA VADEDE TAMAMEN ABD'YE BAĞLI 

"ABD ekonomisi toparlanacaksa, büyüme sağlanacaksa, şirket karları artacaksa hisse senetleri piyasasına ilgi devam edebilir" diyen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat Fed faizi artıracaksa hisse senetleri piyasasında yaşanan baharın ne kadar  devam edceğini kestirmek şu anda zor görünüyor."

FAİZLE İZLENİYOR

Turan'ın uzun vadedeki öngörüleri şöyle: "Uzun vadede altın için en büyük engel doların değerlenmesi. Dolar değer kazanacaksa değeri dolarla ölçülen varlıkların değer kaybı kaçınılmaz olabilir. Faiz yükselecekse uzun vadede yükseliş trendin bahsetmek güç. 1200 civarı dip seviyeler, 1400 civarı zirve seviyeler olabilir."

YÜKSELİŞ UMUDU

Turan, teknik analize dayalı tahminleri şöyle: "Kısa vadede yükseliş ümidinin korunabilmesi için 1300 dolar üzerine çıkılmalı. Aşılamazsa 1275-1250 seviyeleri ilk hedefler olabilir. Yükseliş senaryosunda ilk zorlanılacak seviye 1310-1320 aralığı.