BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatlarında düşüş artacak!

Üç haftanın en düşük seviyesine gerileyen altın fiyatlarında FED'in tahvil alımlarını azalması ile düşüş hızlanacak. Altın fiyatlarında son durum...

Abone ol

İNTERNET HABERSiyasi gerilimin artması ile güç kazan altın yine süreçte gözlenen yumuşama ile düşüşe geçti. Goldman Sachs’a göre ise bu düşüş FED’in tahvil alımlarını azaltması ile hız kazanacak. FED’in 2014’ye varlık alımlarını kısması sonrasında satışın artacağı kaydedildi.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU? 

17-18 Eylül FOMC toplantılarında FED varlık alım programında azatlıma gideceğini dile getiren Goldman Sachs uzmanları Jeffrey Currie ve Damien Courvalin’in hazırladığı raporda, 12 yıllık ralliden sonra Nisan 2013’te altının yüzde 19 düşüş kaydettiğine yer verildi.

Uygulanacak olan para politikalarının yarattığı baskı ile altın fiyatlarının 2014’te de azalacağı kaydedilirken, ABD aktivitelerindeki hızlanmanın da altını olumsuz etkileyeceğine dikkat çektiler.

FOMC toplantısının fiyatlar için katalizör olduğunu kaydeden analistler altının iki yıl önce 1932 dolar ile zirveyi gördüğünü hatırlattılar.

Goldman gelecek 3-6 aylık dönemde altın fiyatından beklentisini 1.300 dolar olarak açıklarken, ekim döneminde yeniden gündeme gelecek olan ABD’nin borç tavanı sürecinin de fiyatlarda etkili olacağını öngördü. Bankanın 12 aylık hedefi ise 1.175 dolar olarak açıklandı.

Societe Generale, Citi, ABN Amro gibi devler de altın için 2014 beklentilerini aşağı yönlü revize ettiler. Jp Morgan ve BofAML ise talepte bozulma olması halinde satı metalin dipleri görebileceğini öngördüler 

FED'İN KRİTİK TOPLANTISI BEKLENİYOR

Altının onsu bugün de 1.360 doların altında işlem görüyor. Öte yandan haftaya yapılacak kritik ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı da yatırımcıyı beklemeye aldı. Fed'in tahvil alımlarında geri çekilmeyi başlatacağı beklentisiyle altın fiyatlarında dalgalı düşüş sürüyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Gram altın                     88.3 TL

Çeyrek altın                152.3 TL

Yarım altın                   301.9 TL