BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.309,79
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları yıl sonunda ne olur?

Altına talep, ons fiyatını son iki ayın en yüksek seviyesi olan 1.256 dolara çıkardı.

Abone ol

Global ekonomiye yönelik kaygıların etkisiyle riskten kaçan yatırımcıların ‘güvenli liman’ olarak gördüğü altına taleple, ons fiyatı son iki ayın en yüksek seviyesi olan 1.256 dolara çıktı. Altın fiyatları 21 Haziran’da tarihi rekor seviye olan 1.264 doları görmüştü.

Milliyet'in haberine göre, Ağustos'ta altın fiyatlarında yaşanan yükselişin talebin azalmasına neden olduğunu söyleyen Garanti Bankası Altın Piyasaları Sorumlusu Alper Kalyoncu, “ABD’nin sıfır faiz politikasına devam ediyor olması, ABD?Merkez Bankası Başkanı (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin son olarak durgunluk için ekstra önlemler alabileceklerini açıklaması ve ABD büyüme verilerinin kötü gelmesi gibi unsurlar piyasalarda yeniden endişelere neden oluyor. Bütün bunlar da altını taleplendiriyor” şeklinde konuştu. Kalyoncu, “Aslında eski endişeler söz konusu hâlâ, o şartlarda bir değişiklik olmadığı için fiyatlarda yükseliş trendi devam ediyor” dedi.

‘Yılsonu 1.300 doları görür’

Alper Kalyoncu şöyle devam etti: “Düğün sezonu olması nedeniyle normalde ağustosta da altın talebi yüksek olur. Ancak altın fiyatları yine tarihi yüksek seviyelerine yakın seyrediyor dolayısıyla talepte düşüş var. Öte yandan, mevcut talebi de hurda altın dönüşleri karşılıyor.
Altın ithalatında düşüş önümüzdeki dönemde de devam edebilir. Bundan sonra altın fiyatlarında yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz, yılsonuna kadar 1.300 dolara yükselmesi muhtemel.”

İthalat yüzde 39.6 azaldı

Bu arada, altın fiyatlarında yükselişin ağustosta da devam etmesi sonucu altın talebinin azalmasıyla Türkiye’nin altın ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.6 azalarak 7.57 ton olarak gerçekleşti.
Türkiye geçen yıl ağustosta 12.52 ton altın ithalat gerçekleştirirken, temmuz ayı altın ithalat rakamları 20.2 tondan 18.2 tona revize edildi.
İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre, dünyanın en büyük üç altın tüketicisinden biri olan Türkiye’nin ocak- ağustos dönemindeki altın ithalatı ise 21.67 ton oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalat 31.24 ton olmuştu.