BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.278,43
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları için bomba tahmin zirveyi görebilir!

Gram altın, bugüne yükselişle başlamasının ardından yüzde 0,24 yükselişle 155-156 lira seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 256 lira, Cumhuriyet altını 1.044 liradan satılıyor.

Abone ol

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 156 lira seviyesinde dengelendi. Dün, dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişlerin etkisiyle alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı günü önceki kapanışa göre yüzde 0,17 artışla 155,6 liradan tamamladı. Uzmanlar 2018'de altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği görüşünde. Hatta gram altın 2018 yılında 181 lirayı görebilir.

Hafta başından bu yana alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının ons fiyatı da şu dakikalarda yüzde 0,10 değer kazancıyla 1.263,5 dolardan işlem görüyor.

AA Finans analisti İslam Memiş, vergi yasa tasarısına ilişkin gelişmelerin ardından doların ve altın fiyatlarının sakin bir seyir izlediğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.265 doların yukarı kırılması durumunda yükselişlerin 1.275 dolar seviyesine kadar devam edebileceğini söyledi.

Memiş, altının gram fiyatının dolar kuruna bağlı hareket ettiğini ifade ederek şunları kaydetti:

ALTININ GRAMI 157 LİRA OLABİLİR: "Altının gram fiyatında 155 lira seviyesinin şimdilik güçlü destek seviyesi olduğunu düşünüyoruz. Dolar kuru, yükseliş trendine girerse altının gram fiyatı 157 liraya kadar yükselebilir. ABD'de vergi yasa tasarısı oylandıktan sonra altının ons fiyatının baskı altında kalması durumunda yurt içinde altının gram fiyatında da düşüşler görülebilir."

2018'DE YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR: Fiyatı rekorlar kırarak 165,5 liraya kadar çıkan gram altında, yükselişin gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor.

Altının gram fiyatı, 2017'ye 130 lira seviyelerinde başlamasının ardından jeopolitik riskler, dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle rekor üstüne rekor kırarak 165,5 liraya kadar yükseldi.

Yılbaşından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 19 getiri sağlayan gram altında, yükselişin gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor.

Saat 15.00 itibarıyla altın fiyatları şöyle:

GRAM ALTIN İÇİN BOMBA TAHMİN: AA Finans Analisti İslam Memiş, gram altının gelecek yıl en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olmaya devam edeceğini, fiyatının 2018'de 181 liraya kadar çıkabileceğini bildirdi.

Memiş, ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan savaş riskinin ortadan kalkmadığını belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump, kendisine olan siyasi destek azaldıkça Kuzey Kore'ye karşı yeni tehdit açıklamaları ya da askeri müdahale yapabilir. Trump'ın başkanlığının tehlikeye girmesi savaş riskini artıran nedenlerden biri olabilir." ifadelerini kullandı. 

Trump'ın, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanımasının jeopolitik riskleri artırdığını ve Orta Doğu'da tansiyonun tekrar yükselmesine neden olduğunu ifade eden Memiş, ilerleyen zamanlarda İsrail, İran, ABD, Suriye, Rusya ve Türkiye'nin tavrının bölgede tansiyonu artırmaya devam edebileceğini söyledi. 

ABD'DEKİ VERİLERİN ETKİSİ: Memiş, 2018'in ikinci çeyreğinde ABD ve Avrupa'da enflasyon rakamlarında yükseliş beklediklerini ifade ederek, "AB'de negatif faizin sona ermesi küresel ekonomileri olumsuz yönde etkiler. Merkez bankalarının parasal genişlemeye son vermesi 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesine neden olabilir. Özellikle avro/dolar paritesinde toparlanma isteği görebiliriz. Bu durum altının ons fiyatına olumlu yönde destek verebilir." şeklinde konuştu. 

2018 ZORLU GEÇECEK: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarında sert satışlar yaşanması, Bitcoin gibi sanal paraların çökmesi, savaş ve siyasi riskler gibi nedenlerle 2018'in finansal piyasalar için zorlu geçebileceğini vurgulayan Memiş, söz konusu gelişmelerin yatırımcıların altın talebinin artmasına neden olacağını söyledi. 

Altının ons fiyatının kademeli olarak yükseliş trendine girebileceğini, ons altının 1.240 dolar seviyesinin altına sarkması halinde alımlar olabileceğini, gelecek yıl için ise ons altında 1.500 dolar seviyelerinin görülebileceğini ifade eden Memiş, "Altının gram fiyatı ise ons fiyatından aldığı destekle yükseliş trendine girebilir. Altının, 2018 yılında yatırımcısına en çok kazandıracak emtia olacağını düşünüyorum. Gelecek yıl altının gram fiyatının 148 lira seviyesini dip, 181 lira seviyesini zirve olarak takip edeceğini belirtmek isterim." diye konuştu.

Dolar bugün ne kadar 20 Aralık 2017 dolar-euro fiyatları