BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.422,33
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları dipte

Altın, Fed`in gelecek hafta gerçekleştireceği politika toplantısı öncesi son bir ayın en düşük seviyesine indi.

Abone ol

Altın, Fed politika yapıcılarının gelecek hafta gerçekleştireceği toplantı yaklaşırken, son bir ayın en düşük seviyesine indi ve yatırımcıların Fed öncesi büyük çaplı hareketlere girmemesinin etkisi işlem hacmi düşük kaldı.

Fed fon faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratları, traderların merkez bankasının haftaya gerçekleştirilecek toplantıda faiz artırımına gideceği beklentilerini zayıflattığını gösterirken, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin beklentileri, faiz artırımı yapılacağı ve yapılmayacağı arasında dengeli dağılmış durumda. Yüksek faizler, yatırımcısına tahvillr gibi faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Fed politika yapıcıları 16-17 Eylül'de toplanacak.

ALTIN FİYATLARI

altin.20150913183832.jpg

Altın, ABD'de istihdamın ve ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesinin doları güçlendirmesi ve Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı için durumu güçlendirmesi ile birlikte, üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçmeye yöneldi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın vadeli kontratlarında işlem hacmi Cuma günü son 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 22 altındaydı.

New York'ta RBC Capital Markets küresel vadeliler başkan yardımcısı George Gero,  "Fed'in beklenmesinden dolayı altın için destek yoktu," dedi ve "Faiz artırımın ardından dolar güç kazanır ve güçlü dolar altında satıcılar için temel bir neden" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,097.70 dolar  ile 11 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,103.30 dolardan kapandı. Fiyatlar üst üste üç hafta düşerek Temmuz sonundan bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini yaşadı.

Altın destekli küresel exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü yüzde 0.4 düşerek 1,517.70 ton ile 20 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar böylelikle beş gün üst üste düştü.

Gümüş vadeli kontratları da Comex piyasasında düştü. Platin ve Palladyum ise Nymex piyasasında geri çekildi.