BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,00
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Altan Tan'dan yeni yargı paketine ağır eleştiri

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti'nin yeni yargı paketini, "Taksim Meydanı'nda da bizi asın" sözleriyle eleştirdi.

Abone ol

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında AK Parti'nin TCK ve CMK'da çok köklü değişiklikleri öngören 35 maddelik yeni bir yargı paketini eleştirdi. "Türkiye demokratikleşecekti, yeni bir anayasa yapacaktı. Mevcut TMK kaldıracak derken tekrar başa döndük." diyen Tan, 12 Eylül'e, Çiller dönemindeki yasalara dönüldüğünü söyledi.

BEKİR BOZDAĞ'A 'ŞEKER ÇUVALI MI BU?' SORUSU

"Böyle bir günde kara mizah, irone ne kadar doğru olur?" diyen Tan, "141 ve 142. maddeleri bu pakete koysanız tüy diker" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın paketin güvenlik tedbirleriyle alakası olmadığını söylediğini aktaran Tan, "Peki neyle alakası var? Şeker çuvalı mı; bunlar ne?" diye konuştu. 

TAKSİM MEYDANI'NDA BİZİ ASIN

"Ayıp örtülmüyor, mızrak çuvala sığmıyor" diyen Tan, Avrupa'dakinin aynısı mı yoksa başka bir şey mi getirildiğini bilmediğini ve o polemiğe girmek istemediğini kaydetti. "Avrupa'daki yasaları getirin, Taksim Meydanı'nda da bizi asın. Biz de demokrasi bayramının kurbanı olalım" diyen Tan, "Türkiye'nin kaostan çıkmasının tek bir yolu var. Radikal, cesur bir demokratik hamle. Adım ne zaman; bugün, bu gece. Bunu yapamazsa, bu tekrar geri sayacak. Bu ülke yanarsa hepimiz yanacağız" şeklinde konuştu.

İÇ SAVAŞ ÇIKAR

"Bu gidişat, gidişat değil" diyen Tan, Kürt sorununa atıfta bulunarak yüz yıllık sorun bir günde çözülemezse kaç günde çözüleceğini sordu. "Sen sabretsen de zaman sabretmez" Arap atasözünü hatırlatan Tan, acilen bir Ortadoğu vizyonunun ortaya koyulması, bütün Türkiye'nin üzerinde ittifak edecek yeni bir siyaset belirlenmesine gerek olduğunu ifade etti.

Bir gazeteye verdiği röportajda söylediklerinin hatırlatılması üzerine ise Tan, "Bugün Türkiye'nin her şehrinde Gaziantep, Adana, İstanbul'da olduğu gibi bazı semtlerinde MHP flaması, el işaretlerini öne çıkararak kitleler sokağa çıksa veya çıkartılsa; sayın Bahçeli veya diğer siyasiler bunun önünü açsa iç savaş çıkar. Bunun kimseye faydası yok. Yanarsa hepimiz yanarız. Sayın Bahçeli'nin görüşlerine katılmıyorum, MHP'ye katılmıyorum" dedi.

AKRABALARIM ORADA ÇATIŞIYOR

HDP'nin sokağa çıkın talimatını yanlış bulup bulmadığına ilişkin bir soruya Tan, "Hata değil eksik. Kasıt, hata yok" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kullandığı uslubunu eleştiren Tan, bu uslubu bir siyasi partinin dahi kullanmayacağını vurguladı. Erdoğan'ın PKK'nın IŞİD gibi olduğu yönündeki açıklamalarını da eleştiren Tan, "PKK ile müzakere yapıyorsun, dağdan indirmeye çalışıyorsun. Eşimin dayısının üç tane çocuğu orada şu an çatışıyor. Kobani ile Diyarbakır'ın ne alakası var diyorsun ama bunu görmüyorsun" diye konuştu.

Bu hassas dönemde atılan her adımın tartılacağını dile Tan, 'nerde ince, ordan kopsun' anlayışının olmayacağını vurguladı. İmralı ile kamuoyuna gelen görüşler arasında bazı çelişkiler olduğunu dile getirdiğini belirten Tan, müzakere heyetinin alınan kararlar dışında farklı beyanı olmadığını ama İmralı ile görüşen aile ile avukatlardan farklı ve sıkıntıya sebep olabilecekler beyanatler olduğunu kaydetti. Bunu engellemek için görüşmelerin şeffaf olması gerektiğini ifade eden Tan, röportajıyla ilgili HDP'den yapılan 'onu bağlar' eleştirisinin hatırlatılması üzerine ise "Beni bağlasın ama yerimden oynatmasın" ifadelerini kullandı.