BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  POLİTİKA

Altan Tan'dan Erdoğan'a sert uyarı

BDP'li Altan Tan, yeni anayasayı getirememesi halinde Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu'daki diğer liderler gibi olacağını iddia etti.

Abone ol

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirerek, "Halkının önüne doğru düzgün bir sistem getiremeyen ülkeler kaos yaşıyor, Türkiye'nin de yaşamaması için yeni Anayası'nın getirilmesi lazım. Başbakan, doğru düzgün bir Anayasa getiremezse Ortadoğu'daki diğer liderler gibi olacak" dedi.

Tan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yardımcılarının yeni Anayasa ile ile ilgili olarak, "48 madde, 56 madde" laflarını ağızlarından düşürmediklerini söyledi.

AK Parti'nin, "56 maddede uzlaşma oldu, bunları Meclis'ten geçirelim, sonrasını da 2015 seçim sonrasına bırakalım" dediğini belirten Tan, "Bütün Türkiye bilsin ki bu, AK Parti'nin Türkiye'ye yaptığı en büyük kötülük ve aldatmaca olacaktır. İster 46, ister 56, ister 66 madde, kaç madde olursa olsun, eğer siz bu Anayasa'nın yapılmasının esas nedeni olan temel maddelerde bir değişikliğe gitmezseniz, bunların hepsi çiğ köfteye zararı olmayan maddeler olacaktır. 56 madde, üzerinde pek fazla tartışma çıkmayan, etliye sütlüye dokunmayan maddelerdir. Bu Anayasa 5 madde için yapılmaktadır: Vatandaşlık tanımı, ana dilde eğitim, diyanetin statüsü, askeri vesayet. Bu maddelerde değişiklik sözkonusu değilse, Anayasa'nın ruhu ve mantığı değişmeyecekse, bunun ötesinde bir kaç maddede uzlaşma sağlamanın hiç bir anlamı yoktur. Anayasa olacaksa olacak, olmayacaksa milleti kandırmanın bir anlamı yok. Gelin doğru düzgün bir Anayasa'yı milletin önüne koyalım" diye konuştu.

ORTADOĞU'NUN LİDERLERİ

Tan, 56 maddenin üst üste konulması durumunda bir madde bile etmeyeceğini iddia ederek, "Meclis'te ciddi bir sayı var, referandumdan korkmadan doğru düzgün bir Anayasa'yı getirelim. Halkının önüne doğru düzgün bir sistem getiremeyen ülkeler kaos yaşıyor, Türkiye'nin de yaşamaması için yeni Anayası'nın getirilmesi lazım. Başbakan, doğru düzgün bir Anayasa getiremezse Ortadoğu'daki diğer liderler gibi olacak" dedi.

SİYASET BAĞIRIP ÇAĞIRMAKLA OLMUYOR

Mısır'daki direnişi saygıyla karşıladıklarını ifade eden Tan, şöyle konuştu:

"(Başbakan'a) Mısır'da, Gazze'de estin yağdın gürledin, İsrail'e karşı estin yağdın gürledin, bütün Ortadoğu halklarına gaz verdin, onları ateşin içine girmeye teşvik ettin. Bugün de Ankara'da oturarak sadece bağırıyorsun. Gazze'ye gidecektin ne oldu? Siyaset kuru gürültü bağırmakla, çağırmakla olmuyor. Arap kralları ile dosttun, birdirdir oynuyordun. Bunların tamamı senin Ortadoğu'daki  projelerini sattı, yarın seni de satacaklar, belki sattılar kaporayı da aldılar. Kuru gürültü boş kabadayılık ile bir yere varılmaz."

Tan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün İmralı'ya gitmesinin üzerinden 7 ay geçtiğini anımsatarak, "Hala BDP'li belediye başkanları cezaevinde. 7 aydır ne yaptınız, neyi çözdünüz. Büyük devlet adamı Beşir Atalay, 'hayal bile edemedikleri kadar büyük bir hazırlık içerisindeyiz' dedi. Bunun yorumu siza ait" dedi.

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Daraltılmış bölge seçim sisteminin BDP'nin işine yaramadığını belirten Tan, bu sisteme göre MHP ve BDP'nin İstanbul'da milletvekili çıkarabilmesi için en az yüzde 17 oy gerektiğini, ancak BDP'nin oyunun yüzde 5 olduğunu kaydetti. Tan, "Burada amaç, MHP ve BDP'yi devre dışı bırakmak, BDP'yi bölgeye hapsetmek, MHP'yi de İç Anadolu ve genel sahil şeridine götürmek. Bu sistem, Türkiye'yi iki partili sisteme götürmek için getirilmek istenen bir sistem" ifadelerini kullandı.