BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,02
HABER /  DÜNYA

Almanya'yı bekleyen büyük tehlike

Almanya'daki seçimlerden Angela Merkel'in partisi birinci çıktı çıkmasına ama koalisyon sınırından kurtulamadı.

Abone ol

ALMANYA’da koalisyon pazarlıkları sürüyor. Sosyal demokrat ve muhafazakarlar, para ve enerji politikalarında bazı noktalarda anlaştılar ama vergi, asgari ücret, çifte vatandaşlık gibi çok tartışmalı konular hala açık. Açık olan en önemli konu da azınlıkta kalan muhalefet haklarının nasıl telafi edileceği. Zira Alman parlamenter demokrasisi tehlikede.

22 Eylül’de yapılan genel seçimden bu yana Almanya’da henüz hükümet kurulamadı. Seçimden birinci çıkan muhafazakarlar, ön görüşmelerde Yeşiller Partisi’nin hükümet ortağı olmayı kesin bir dille reddetmesi üzerine sosyal demokratlarla bir hafta önce pazarlığa oturdu.Pazarlığın ilk gününde 12 çalışma ve dört alt grup oluşturuldu, sonra bu grupların üyeleri ile liderleri partilerin oy oranları dikkate alınarak seçildi. Sosyal demokratlar bu kez pazarlıklar sonucu oluşturulacak koalisyon sözleşmesinin onayını tabanından alarak hükümet kuracak. Her iki grubun da olmazsa olmazları var. Örneğin muhafazakarlar, bir önceki yasama döneminde buna uymadığı için vergilerin arttırılmasına kesinlikle yanaşmıyor, sosyal demokrat parti SPD ise bütün meslek gruplarına asgari ücret uygulaması getirmeyi istiyor. SPD taleplerini pazarlıklara başlamadan önce on başlıkta topladı.

NSA PAZARLIKLARA DAMGASINI VURDU

Bu on maddenin ilki elbette asgari ücret uygulaması. Sosyal demokratlar herkesin saat ücreti olarak en az 8.50 Euro kazanmasını istiyorlar. Emeklilik maaşlarının, bakıma muhtaç olanlara sunulan hizmetin iyileştirilmesi, kadın ve erkeğin her alanda eşit haklara sahip olması, Avrupa’da gençler arasındaki işsizliğin azaltılması, eğitimde fırsat eşitliği sosyal demokratların diğer talepleri arasında.