BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  SPOR

Almanyanın gelecekteki 4 Türk yıldız adayı

Sıralarını bekleyen sayısız oyuncuların arasında, önümüzdeki sezon için Bundesliga'da oynamak icin umutlanan 4 futbolcu var.

Abone ol

Yıldıray Baştürk, Hamit Altıntop, Halil Altıntop ve daha önceleri Erdal Keser, Erhan Önal, Uğur Tütüneker ve diğerleri... Almanya'da top koşturan sayısız Türk Futbolcusuna tanık olduk bügüne kadar. Bundesliga ekiplerinin altyapılarına bakıldığında bügün yüzden fazla Türk, A Takımlara çıkmak için büyük çaba sarfediyor. Bu isimlerin arasında en son Mesut Özil ve Serdar Taşçi gibi oyuncular çıktı.

Bu iki futbolcu da Bundesliga'ya damgasını vurdu ve milli takıma kadar yükseldi.

Sıralarını bekleyen sayısız oyuncuların arasında, önümüzdeki sezon için Bundesliga'da oynamak icin umutlanan 4 futbolcu var. Bunlar kimler? Özellikleri nedir? Sizler için araştırdık...

Güngör Kaya:

VfL Bochum altyapısında yetişen 19 yaşındaki bu futbolcunun ilginç bir hikayesi var. Kulübünün altyapısında en yetenekli oyunculardan biri olarak gösterilirken, birden bire süresiz kadro dışı bırakldı. Sebebi ise Bochum yönetiminin sunduğu profesiyonel sözleşmeye imza atmaması.

*Bochum Sportif Direktörü Thomas Ernst o zamanlar, "prensiplerimiz var. Güngör'e iyi bir sözleşme sunduk ama imzalamadı. Tartışmasız yetenekli bir oyuncu ama böyle bir karar verdik" açıklamasını yaparak, futbolcuysa baskı kurmaya calıştı.

*Ancak Bochum yönetimi, bir zamanlar altyapı hocaları olan ve şimdilerde Bundesliga'ya çıkan 1. FC Nürnberg'in Teknik Direktörlügünü yapan Michael Oenning'i hesaba katmadı. Eski talebesini unutmayan Oenning, Güngör'ü kücük bir yetiştirme bedeli karşılığında Nürnberg'e getirtti.

*Hazırlık maçlarında devamlı ilk 11'de görev alan Güngör attığı gollerle dikkat çekiyor ve şimdiden banko oynamaya aday gösteriliyor. Oenning, genç futbolcusunu öve öve btiremiyor: "Çok akıllı bir oyuncu, çok süratlı ve çok gol atıyor." Yunan forvet Angelos Charisteas gibi bir isim Güngör yüzünden yedek kalma tehlikesi ile karşı karşıya geldi.

İlkay Gündoğan:

Michael Oenning'in VfL Bochum'da altyapı hocalığı yaptığı dönemden hatırlayıp, Nürnberg'e getirdiği tek oyuncu Güngör Kaya değil. Geçen sezonun devre arasında İlkay Gündoğan'da kırmızı-siyahlı kulübe transfer oldu. Bochum altyapısında kaptanlık yapan, "kulübün geleceği" olarak adlandırılan İlkay, basın tarafından "yeni Lukas Podolski" diye de tanıtıldı.

*Bunun sebebi ise Bochum Teknik Direktörü Marcel Koller. Köln'de çalıştığı dönemde henüz 18 yaşındaki Podolski'ye güvenip, kampa götüren ve daha sonra A Takım'da oynatan Koller, aynı yola İlkay'da da başvurdu. Ancak başarılı bir kamp döneminden sonra forma şansı bulamayınca, Nürgberg'e transfer oldu.

*Forvet arkasında top tekniği ve oyun zekası ile göze batan İlkay, Teknik Direktörü Oenning tarafından çok beğeniliyor: "Açıkçaşı onun gibi bir oyuncu uzun zamandır kadromuzda yoktu, onun gibi bir oyuncuya sahip olduğumuz için çok şanslıyız." İlkay'in başka bir özelliği ise ana dili Türkçe ve Almanca dışında, Fransızca, İngilizce de bilmesi. Rusçayı öğrenmek için de kurslara gidiyor...

Burak Kaplan:

Jupp Heynckes, Bayer Leverkusen'in başına geçtikten sonra, kurt hoca transfer çalışmalarına başlamadan önce altyapıda oynayan oyuncuları incelemeye aldı. Dikkat çeken isimlerden biri de Burak Kaplan oldu. Henüz 19 yaşında olan Burak, orta sahada görev yapıyor. Bu oyuncuyu hemen A takımla birlikte kampa götüren Heynckes, genç yeteneğe hazırlık maçlarında birçok kez görev verdi.

*Bayer Leverkusen yönetimi de ofansif bölgede görev alan oyuncuya hemen 2012 yılına kadar profesiyonel sözleşme imzalattı. Almanya'nın efsane oyuncusu ve Bayer Leverkusen'in Sportif Direktörlüğünü yapan Rudi Völler, yaptığı açıklamada "Burak, altyapıda dikkatimizi çeken, iyi maçlar çıkartan ve hazırlık maçlarında da göze batan bir oyuncu" ifadelerini kullandı.

*Gençlere önem veren Heynckes, Burak Kaplan'ın Bundesliga kariyerini beklenmedik bir şekilde erken başlatabilir.

Emin Yalın:

Teknik Direktör Felix Magath'ın Schalke'ye gitmesiyle birlikte, ünlü Teknik Adamın yapacağı transferleri merak ediliyordu. Herkes Edin Dzeko, Grafite ve Lincoln gibi ünlü isimlerin transferlerini beklerken, Magath açılışı Emin Yalın ile yaptı. Nürnberg'in ikinci takımından transfer edilen 20 yaşındaki oyuncu, orta sahada görev yapıyor.

*Frankfurt'ta doğan, daha sonra çeşitli takımlarda oynayan Emin, güclü fiziği ile Magath'ın dikkatini uzun zaman önce çekmiş, Wolfsburg'a almayı düşünürken, Alman hocanın transfer olduğu Schalke'ye getirilmişti. Schalke altyapı sorumlusu Uwe Scheer'in, "Magath, Emin'de Schalke'nin geleceğini görüyor" açıklaması dikkat çekti.

Emin, Felix Magath'ın ün yapan sert yapısıyla daha ilk günlerinde tanıştı. Bir hazırlık maçında 45. dakikada oyuna dahil olup, sadece altı dakika sonra oyundan alınan Emin, şaşkına dönmüştü.

*Ancak Magath bunun normal birşey olduğunu ve Emin'in çok yetenekli bir oyuncu olduğunu dile getirmişti. Bütçesinin çok yüksek olmadığı için transferde çok fazla sıçrama yapamayan Schalke'de, genç oyuncuların şans bulacağı ve bunlardan birtanesinin de Emin Yalın olabileceği konuşuluyor.

2 TÜRK 2 DE ALMAN MİLLİ

Bu oyuncuların Bundesliga'da oynaması Türk futbolcusu için ne kadar gurur verici bir olay olsa da, Türk Futbolu için bu dört isimden, iki tanesinin daha genç yaşta Almanya Milli Takımı'nı seçmesi üzücü bir durum. Emin ve Burak Türkiye'yi tercih ederken, Güngör ve İlkay Almanya lehine karar verdi.