BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan Türkiye için sürpriz adım

Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye için sürpriz bir adım geldi. Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Berlin'e davet etti.

Abone ol

Almanya'daki Solingen faciasının 25. yıldönümünde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlayan Başbakan Angela Merkel, Türkiye ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Almanya'ya beklediğini söyledi.

Almanya'da Erdoğan ve hükümete yine seçim propagandası yasağı uygulanırken Merkel'den mesaj geldi. Şansölye ''Seçimlerden sonra Erdoğan'ı Almanya'ya bekliyoruz'' dedi.

SOLİNGEN KATLİAMININ ANMA TÖRENİNE KATILMIŞTI: Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluile birlikte, Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için düzenlenen anma törenine katılmıştı.

ACILARINIZI HİÇBİR SÖZ TELAFİ EDEMEZ: Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün 25 yıl önce gerçekleşen Solingen Faciası dolayısıyla düzenlenen anma töreninde ailesini kaybeden Mevlüde Genç’i ziyaret ederek, “Acılarınızı hiç bir söz ve özür telafi edemez” dedi.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ: Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 yılında dört ırkçı Alman tarafından kundaklama sonucu beş vatandaşımızın hayatını kaybettiği katliamın 25. yılı münasebetiyle düzenlenen anma merasimine katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mevlüde Genç’e başsağlığı diledi.

ACILARINIZI PAYLAŞIYORUM: 25 yıl önce Solingen'de yaşanan acının izleri halen tazeliğini koruduğunu ifade eden Merkel, “Bayan Genç, kaybettiğimiz Gülsüm'ün, Hatice'nin, torunlarınız Hülya ve Saime'nin ve yeğeniniz Gülistan'ın acılarını hiç bir söz ve özür telafi edemez. 25 yıl uzun bir zaman olmasına rağmen ailedeki acı ve eksiklik devamlı olarak kalacaktır. Bundan dolayı da sizle en derin üzüntümü paylaşıyorum ve başsağlığı diliyorum. Sizin acınızı paylaşıyorum” dedi.

İNSANLIK DIŞI BİR SALDIRI KARŞISINDA SİZ İNSANLIKLA KARŞILIK VERDİNİZ: Mevlüde Genç’e çocuklarını ve torunlarını kaybettikten sonra hayata nasıl devam edeceği, bu acıyla nasıl yaşayacağı ve buna karşı intikam duygusu beslemenin nasıl olacağı sorusunun çok kez sorulduğunu söyleyen Merkel, “'Bundan sonra Almanya'da kalmaya devam edecek misin?' sorusu yönetildi. Sizin cevabınız bize insanlık adına örnek oldu.

İNSANLIK DIŞI BİR SALDIRI: Siz kin beslemediniz, tam tersine anlayış ve barış yönünde hareket ettiniz. İnsanlık dışı bir saldırı karşısında siz insanlıkla karşılık verdiniz. Bundan dolayı sizi hayranlık duyuyor ve teşekkür ediyoruz. Evinize dönük yapılan kundaklama girişimi bütün ülkeyi sarstı ve uyandırdı. Tek kişinin yaptığı bir olay değildi. 1990'lı yıllarda yaşanılan aşırı ırkçı saldırıların eylemiydi. Ağustos 1990 olaylarını hatırlıyorum.

SALDIRI LİSTESİ ÇOK UZUN: Yüzlerce kişinin bir mülteci kampına saldırdığını gördük, Mülteciler bizim himayemizde olmasına rağmen bizden korunma talep etmişlerdi. Bunun dışında saldırganları izleyenler de alkış tuttu. 1992 yılındaki Möln'deki feci saldırıyı ve üç Türk vatandaşı feci şekilde hayatını kaybetti. Berlin, Hamburg Friedrichshafen gibi bir çok şehirde saldırılar oldu orada insanlar yaralandı ve öldürüldü. Maalesef saldırı listesi çok uzun ve korkunç” diye konuştu.