BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan Erdoğan'a büyük şok

Alman Hristiyan Birlik partileri Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı kampanya başlatma kararı aldı.

Abone ol

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel'in partisinin Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkacağı iddia edildi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) gazetesinin özel haberine göre Angela Merkel'in Genel Başkanı olduğu Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasında Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkacak.

Haberde, hafta sonunda karara bağlanıp parti teşkilâtına iletilecek olan seçim programı taslağında, ‘Türkiye'nin stratejik ve ekonomik önemine' atıfta bulunulacağı belirtiliyor.

Seçim programı taslağının Türkiye ile ilişkiler bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

‘Almanya'da yaşayan Türk asıllılar iki ülke arasında köprü teşkil etmektedir. AB ile Türkiye arasında sıkı işbirliği geliştirilmesini, dış ve güvenlik politikalarında da stratejik işbirliği yapılmasını arzuluyoruz.'

Birlik partilerinin sıkça kullandıkları ‘imtiyazlı ortaklık' ifadesine ve Türkiye'nin iç meseleleriyle ilgili tartışmalara seçim programında yer verilmiyor. Taslakta açıkça, ‘Türkiye'nin tam üyeliğini ise ret ederiz', deniyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Berlin'de Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile buluşmasının ardından yaptığı açıklamada, ‘Kapının Türkiye'ye açık tutulması' gerektiğinden söz etmiş, ancak yolsuzlukla mücadele konusunun tam üyelik müzakerelerinde pürüz çıkardığını belirtmişti.

ERDOĞAN'IN YAPACAĞI O KONUŞMA

Öte yandan Hristiyan Birlik partileri meclis ortak grubu başkanı Volker Kauder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlinli Türklere hitaben yapacağı konuşma ile ilgili olarak, ‘demokrasinin oyun kurallarına uymak şartıyla Almanya'da herkesin konuşma yapabileceğini söyledi ve sözlerine şunları ekledi:

‘Bizim için önemli olan Sayın Erdoğan'ın konuşmasında Türk asıllıların entegrasyonunu zora sokacak ifadeler kullanmamasıdır.'