BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.424,56
HABER /  GÜNCEL

Almanya'dan acil kodlu Türkiye açıklaması

ALMANYA Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'deki temsilciliklerin kapatılmasıyla ilgili 'acil kodlu' basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

ALMANYA'nın terör saldırısı tehlikesi nedeniyle Türkiye'deki temsilcilikleri ve okullarını kapatması ülkede tedirginliğe yol açtı.

Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri başkent Berlin'deki basın ve medya kuruluşlarını telefonla arayıp 40 dakika içinde Dışişleri Bakanı'nın basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Alman Dışişleri Steinmeier, kameralar önüne çıkarak açıklama yaptı;

Türkiye'deki Alman temsilciliklerine yönelik çok ciddi terör saldırısı ihbarı aldıklarını söyledi. Alman Bakan, gece durumu değerlendirdikten sonra Büyükelçilik ve konsoloslukları kapatma kararı aldıklarını belirtti.

SALDIRI HAZIRLIĞI

 Dışişleri Bakanı, "Türkiye'deki Alman temsilciliklerine terör saldırıları hazırlandığına yönelik çok somut ihbarlar aldık. Ben bu nedenle dün gece, Ankara'daki Büyükelçilik, İstanbul'daki Başkonsolosluk ve iki şehirdeki Alman okullarının kapatılması kararını verdim. Bu gerekli bir önlemdi. Çünkü Alman vatandaşlarının ve çalışan insanların korunması öncelik taşıyor.

Bu aynı zamanda bir ön tedbir, zaman kazanarak, önlemlerin artırılmasını sağlamak için. Türk polisine önlemlerden dolayı çok teşekkür borçluyuz. Biz de burda Türkiye'de güvenlik durumuyla ilgili gelişmeler üzerine bilgi toplayacağız. Hükümetin kriz masası şu anda Dışişleri Bakanlığı'nda toplantı yapıyor. Vatandaşlara önümüzdeki günlerde seyahat uyarılarını oldukça dikkatle takip etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.  

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier

HER AN OLABİLECEK BİR SALDIRI

Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan kriz masasının olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdiğini de sözlerine ekledi. 

Reuters da Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Salı günü, Ankara'da yaşayan Alman vatandaşlarına "her an olabilecek bir saldırı" konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

ALMANYA TÜRKİYE'DEKİ TÜM TEMSİLCİLİKLERİN KAPATTI

Alman Lisesi'nin internet sitesinde ise, "Federal Almanya Başkonsolosluğu'nun uyarısı üzerine Özel Alman Lisesi güvenlik gerekçesi ile bugün bir gün süre ile tatil edilmiştir" denildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ ÇOK SERT TEPKİ VERDİ

Öte yandan, İstanbul Valiliği, Alman Lisesi ve Alman Temsilcilikleri'nin güvenlik gerekçesiyle kapatılması üzerine sert bir açıklama yayınladı.

Güvenlik birimleriyle irtibata geçilmeden yapılan açıklamaları sert ifadelerle eleştiren Valilik, "Ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin 'teyide muhtaç duyumlarına' dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir. Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamalarını kamuoyuna saygı ile duyururuz" açıklamasını yaptı.