BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  DÜNYA

Almanya'da tesettür yasağı pes ettirdi

Almanya'daki yasak, başörtülüleri öğretmenlikten soğuttu.

Abone ol

Almanya'nın Bremen Üniversitesi’nde görev yapan eğitimci Prof. Yasemin Karakaşoğlu başörtüsü yasağının, tesettürü tercih eden genç kızları öğretmenlik mesleğinden soğuttuğunu kaydetti.

Mediendienst Integration isimli internet sitesinden Ferda Ataman’ın sorularını cevaplandıran Prof. Karakaşoğlu, üniversitelerinde her sene öğretmenlik bölümlerinde okumaya başlayan 4-5 başörtülü Müslüman öğrenci olduğunu, bunların bir kısmının üniversite eğitimi boyunca başörtüsünü çıkarırken, bir kısmının ise örtündüğünü ifade etti.

YASAK, MESLEKTEN SOĞUTTU 

Karakaşoğlu, başörtüsü yasaklarının bu grubun öğretmenlik mesleğinden soğumasına yol açtığını kaydetti. Almanya‘da öğretmenlerin başörtüsü sorununun ortaya çıktığı Fereşta Ludin olayının 15’inci yılı münasebetiyle yapılan röportajda Prof. Yasemin Karakaşoğlu yasağın bu insanların başörtüsünü bırakmasına yol açmadığını da kaydetti.

BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARANLARA ENDER RASTLANIYOR 

Kendisinin başörtülü öğrencilerle araştırma yaptığını, birçoğunun hayat hikayesini takip etmeye çalıştığını da kaydeden Prof. Karakaşoğlu, “Bunların bir kısmı göçmenlerin kurduğu özel okullarda görev aldı, özel eğitim kurumlarında çalışmaya başladı, yetişkinler eğitiminde çalışmaya başladı, bir kısmı ise hayal kırıklığı ile kendi köşesine çekildi ve çalışmıyor. Ancak başörtüsünü çıkaranlara çok ender rastlanıyor." dedi.

Feresta Ludin’in 1998 yılında öğretmenliğe alınmaması ve onu takip eden öğretmenler için başörtüsü yasakları başörtüsünden uzaklaştırma etkisine sahip olmadı.” şeklinde konuştu. Karakaşoğlu, başörtüsü sorunun sınıflardan çok öğretmen odalarında sorun çıkmasına neden olduğunu da sözlerine ekledi.