BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  DÜNYA

Almanya'da ilk raund Merkel'in

Almanya ilk seçim provasını Bavyera eyaletinde yaptı. Bavyera’daki seçimde Merkel’in kardeş partisi Hrıstiyan Sosyal Birlik mutlak çoğunluğa ulaşırken, koalisyon ortağı Liberaller ise hezimete uğradı.

Abone ol

Bavyera eyaletinde seçimlerin ardından elde edilen sonuçlara göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in lideri olduğu Hrıstiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kardeş partisi Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) yüzde 47.7 oy alarak mutlak çoğunluğa ulaştı.

CSU, böylece 1958 yılından bu yana eyalette kesintisiz olarak sürdürdüğü iktidarına devam edebilecek.CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, büyük bir başarı elde ettiklerini ve sonucun kendilerine duyulan güvenin bir kanıtı olduğunu söyledi. Sonuçların netleşmesinin ardından bir zafer konuşması yapan Seehofer, CSU'nun bir halk partisi olduğunu belirterek “Biz Bavyera halkı arasında derin kökler saldık” dedi.

KOALİSYON ORTAĞI ZOR DURUMDA

Almanya'da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerin provası olarak görülen Bavyera seçimleri, federal hükümetin koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) açısından ise büyük bir yenilgi oldu. Seçimlerde yüzde 3.3 oranında oy aldığı hesaplanan Hür Demokratlar yüzde 5 barajını geçmeyi başaramadı.

Bu sonuçla birlikte Bavyera eyaletinde parlamento dışı kalan Liberallerin federal parlamentoya da giremeyeceğine ilişkin endişeler arttı. Bu da beraberinde seçimler öncesi Merkel'e büyük riskler getiriyor. Seçimler sonrası muhtemel koalisyon ortağını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Merkel'e, Hür Demokratların başvuracağı yeni seçim taktiğinin de zarar verebileceği belirtiliyor.Ancak bu ihtimali zayıf gördüğünü söyleyen CDU'lu politikacı Michael Grosse-Brömer, Birlik partilerinin endişelenmesine gerek olmadığı ve Hür Demokratların geleneksel olarak Bavyera eyaletinden sorun yaşadığı değerlendirmesinde bulundu. Bu sonucun Hür Demokratları seçmenlerini harekete geçirmek için motive edeceğini söyleyen Grosse-Brömer, liberallerin federal parlamentoda temsil edileceğinden emin olduğunu kaydetti.

SOSYAL DEMOKRATLAR MEMNUN

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçimlere oranla daha iyi bir sonuç elde etti. Sonuçlara göre, oy oranını yüzde 18'den yüzde 20.6'ya yükselttiği görülen Sosyal Demokratlar elde ettikleri sonuçtan memnun.

Özgür Seçmenler Partisi ve Yeşiller sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 8,6 civarında oy alırken, her iki parti de parlamentoya girmeyi başardı. Ancak daha iyi bir sonuç beklediklerini ve aldıkları bu sonucun hayal kırıklığı yarattığını belirten Yeşiller Eş Başkanı Claudia Roth, partisinin genel seçimler öncesi enerji dönüşümü konusunu daha güçlü bir şekilde gündeme getirmesi gerektiğini söyledi.