BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  DÜNYA

Almanya'da çifte vatandaşlık teklifi

Almanya doğumluların Alman vatandaşlığıyla birlikte çifte vatandaşlık almasını öngören yasa tasarısı meclise sunuldu.

Abone ol
Almanya'da Yeşiller Partisi, Federal Meclis'e (Bundestag), ülkede doğan her bebeğin çifte vatandaş olabilmesini sağlayacak yeni bir yasa tasarısı sundu.
 
Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, Bundestag'a sundukları yasa tasarısına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hedefimiz bürokratik engelleri tamamen ortadan kaldırmak. Almanya'da dünyaya gelen, annesi ve babası yasal olarak burada yaşayan her göçmen çocuğun koşulsuz olarak, doğumla birlikte Alman vatandaşı ve eşit haklara sahip olması gerektiğini savunuyoruz. Bu davayı sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
 
Yeşiller Partisi olarak çifte vatandaşlık konusunun peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Mutlu, kendileri için eşit haklara sahip olmanın çok önemli olduğunun altını çizerek, "Eşit hakların yolu da çifte vatandaşlıktan geçer. O yüzden yeniden böyle bir tasarı sunduk. Yaz tatili ardından yeniden bir tasarı sunacağız. Yeni yasa ile hedefimiz sadece gençlere değil, birinci kuşaktan kişilere de çifte vatandaşlık hakkı tanımak. Her ne kadar da Bundestag'taki çoğunluk bunu istemese de peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
 
Çifte vatandaşlıkla ilgili yeni yasanın geçen yıl aralık ayında çıkmış olmasına rağmen, 4 ay sonra Meclis'e yeni yasa tasarısı sunduklarını belirten Mutlu, "Yeni yasa tasarısının ana hedefi koşulsuz olarak çocuklara doğum ile birlikte alman vatandaşlığı vermektir. Mevcut yasada en az 8 yıl Almanya'da yaşamak, en az 6 yıl Almanya'da okula gitmek veya meslek eğitimi tamamlamak gerekiyor. Biz bunların hepsinin gereksiz bürokratik engel oluşturduğu kanaatindeyiz. Anne ve babası yasal olarak Almanya'da yaşayan herkes doğduğunda bütün modern ve uygar ülkelerde olduğu gibi çifte vatandaşlığına veya en azından Alman vatandaşlığına sahip olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 
 
Bundestag'ta üzerinde tartışılan yasa tasarısı komisyona havale edildi.