BIST 9.506
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.490,21
HABER /  GÜNCEL

Almanya yan çizdi Leopard'lar ne olacak?

Afrin operasyonunda kullanılan ve saldırılar sonrası hasar gören Leopard tanklarının tamiri ve modernizasyonu için Almanya'nın projeyi askıya alması durumunda Türkiye farklı arayışlara girdi. Çözüm ise Fırat Projesi. Almanya projeye devam etmezse devreye ASELSAN girecek.

Abone ol

Leopard tanklarının modernizasyonunda Almanya’nın ambargo kararı alıp almayacağı tartışılırken; SSİK çarşamba günü toplanarak Fırat Projesi’ni görüşecek. Proje bu tankların yerli imkanlarla modernizasyonunu içeriyor.

Zeytin Dalı Harekatı için sınıra Leopard tankların sevk edilmesi üzerine PKK lobisi Almanya’da baskısını artırmış, Berlin yönetiminin Türkiye’deki bu tankların modernizasyonu projesini askıya aldığı öne sürülmüştü.

ÇAVUŞOĞLU, 'İPTAL ETME YOK' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Leopard tanklarıyla ilgili bir komisyon toplanacaktı, toplantı ertelendi. Askıya alma ya da iptal diye bir şey yok” açıklamasında bulundu. Tankların kullanımıyla ilgili sıkıntı olmamakla birlikte, modernizasyon kapsamında zırhların güçlendirilmesi ve güvenlik sistemlerinin revize edilmesi planlanıyor.

YERLİ İMKANLARLA 

Savunmada sık sık Alman ambargosuyla karşılaşan Türkiye bu konuda önlemini almış; Fırat Kalkanı Harekatı’nda zarar gören Leopard tanklarının onarımı, modernizasyonu ve yeni sistemlerin entegrasyonu için Fırat Projesi başlatılmıştı. Projeyle tamamen yerli imkanlar kullanılarak tankların modernizasyonu tamamlanacak.

SSİK ÇARŞAMBA GÜNÜ GÖRÜŞECEK

Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) projeyi öne aldı. Komite, çarşamba günü toplanacak. Toplantıda, proje için gerekli bütçenin de onaylanması bekleniyor. Sözleşme aşamasına gelinen projede yükleniciler de neredeyse netleşti. Leopard 2A4, M60A3 ve M60T tankları modernize edilecek.