BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,81
ALTIN 2.476,81
HABER /  DÜNYA

Almanya seçiminde ilk sonuçlar! Türk Armin sürprizi

ALMANYA’nın en büyük eyaleti olan Kuzey-Ren Vestfalya’da yapılan seçimlerin galibi Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu. 4 Türk Almanya'da seçimi kazandı! Sürpriz de Türk Armin.

Abone ol

Almanya’daki toplam seçmen sayısının beşte birini barındırması nedeniyle Eylül ayında ülke çapında yapılacak genel seçimlerin provası niteliğindeki eyalet seçimlerinde, Başbakan Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi sürpriz bir sonuçla birinci sırada yer aldı. Partinin eyalet başbakanı adayı Armin Laschet, oyların yüzde 32,9’unu alarak Sosyal Demokratlar’ın kalesi sayılan eyalette hükümeti kurmaya hak kazandı. CDU, bir önceki seçimlerde yüzde 26,2 oy almıştı.

Genel başkanlık ve başbakan adaylığı koltuğunu Martin Schulz’un devralmasının ardından anketlerde yükselişe geçen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise, sonuçların açıklanmasının ardından büyük bir şok yaşadı. Kalesi sayılan eyaletteki seçimlerin favorisi olarak görülen SPD’nin oy oranı bir önceki seçimlere göre 7,9 puan kayıpla yüzde 31,2’ye geriledi. SPD, geçtiğimiz haftalarda Saar ve Schleswig-Holstein eyaletlerindeki seçimleri de kaybetmişti.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde halihazırda Yeşiller Partisi’yle koalisyon hükümetinin başında bulunan Eyalet Başbakanı Hannalore Kraft, sonuçların açıklanmasının ardından, sorumluluğu üstlenip eyalet teşkilat başkanlığı ve SPD’nin başkan yardımcılığı görevlerinden istifa etti. Hannalore Kraft 2010 yılından bu yana eyalet başbakanlığı görevini yürütüyordu.

CDU ve SPD’nin ardından, oyların yüzde 12’sini alan Hür Demokrat Parti üçüncü sırada yer alarak, sürpriz yapan bir diğer parti oldu. Alacağı oy oranı büyük merak konusu olan, aşırı sağcı, popülist ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), yüzde 7,5 oranında oy alarak ilk kez Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti parlamentosunda temsil edilme hakkı kazandı.

Cem Özdemir’in eş genel başkanlığını yaptığı Yeşiller Partisi yüzde 6,3 oy alarak kan kaybı yaşamaya devam ederken, Sol Parti (Die Linke) barajı geçemeyerek parlamento dışında kaldı.

Öte yandan, Sosyal Demokrat Parti’den üç, Yeşiller’den de bir Türk kökenli aday parlamentoya girme hakkı kazandı.

Seçimlerin galibi “Türk Armin”

Seçimlerden birinci çıkarak eyalet başbakanlığını üstlenmeye hazırlanan 56 yaşındaki Armin Laschet hukuk öğrenimi görmüş ve gazetecilik yapmış bir isim. Seçim süreci boyunca iç güvenlikle ilgili düzenlemelerin sıkılaştırılması konusu üzerinde duran Laschet, CDU’nun eyalette iktidar olduğu 2005-2010 yılları arasında eyaletin Uyum Bakanı olarak görev yapmıştı. Uyum Bakanı olduğu dönemde başta Türk kökenliler olmak üzere göçmenlere karşı ılımlı politikalar izleyen Laschet, bu nedenle “Türk Armin” lakabını almıştı.

Laschet yüzde 65,2 katılımın yaşandığı seçimleri birinci sırada tamamlasa da tek başına iktidar için gerekli sandalye sayısına ulaşamadı. Alman basınında Laschet’in Hür Demokrat Parti’yle bir koalisyona gitmesinin en gerçekçi seçenek olduğu yazılırken, Laschet’in daha sağlam bir hükümet için üçüncü bir partiyi de koalisyona davet edebileceği de ihtimaller arasında sayıldı.

18 milyonluk nüfusuyla Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da düzenlenen seçimlere bu nedenle genel seçimlerin provası olarak bakılıyordu. Almanya’da ülke çapındaki genel seçimler 24 Eylül’de gerçekleştirilecek.