BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Almanya ile gerilim tırmanıyor AB Bakanı Çelik'ten o sözlere sert tepki

AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye silah satışıyla ile ilgili sözlerine yanıt verdi.

Abone ol

Almanya'nın Türkiye'ye silah satışını engellemesini eleştiren Bakan Ömer Çelik, " Silah vermemeleri Türkiye'ye zarar vermez. Türkiye kendini egemen bir devlet olarak korur. Artık DEAŞ, PKK gibi örgütler Avrupa başkentlerinde de dolaşıyor. Bakın şu unutulmasın. Bizim burada verdiğimiz etkili mücadele ile Türkiye bir devlet olarak kendi sınırlarını koruyor. Ama aynı zamanda da Avrupa'nın güvenliğini ve sınırlarını koruyor" dedi.

İngiltere'de temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Almanya'nın 24 Eylül'deki seçim öncesi Türkiye'ye karşı tutumunu eleştiren AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye silah satışıyla ilgili sözlerini değerlendirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: "Türkiye ne için kullanıyor bu silahları? Terörle mücadele için, DAEŞ ile PKK ile mücadele için kullanıyor. Bu cümlelerin dolaylı olarak gittiği yer Türkiye'nin terörle mücadelesini zaafa uğratmaktır" dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık DEAŞ, PKK gibi örgütler Avrupa başkentlerinde de dolaşıyor. Bakın şu unutulmasın. Bizim burada verdiğimiz etkili mücadele ile Türkiye bir devlet olarak kendi sınırlarını koruyor. Ama aynı zamanda da Avrupa'nın güvenliğini ve sınırlarını koruyor. Dolayısıyla Türkiye'nin terörle mücadelesinde bir zaaf ortaya çıkarmak demek Almanya'nın ve Avrupa'nın da güvenliğinde bir zaaf ortaya çıkarmak demektir."

Avrupa ülkelerindeki ırkçı ve İslam karşıtı faaliyetlere de dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, "Nefret suçları konusunda Avrupa'daki duyarlılık artmalı" şeklinde konuştu.

AB Bakanı Çelik'in basın toplantısından önemli satırbaşları şöyle:

"Biz bu dönemde Türkiye'nin çıkarlarını korumak durumundayız; istikrarlı bir coğrafya olarak görünen AB ile ilişkilerin doğru yürümesi için gayret ediyoruz."

"Türkiye'nin AB'den uzaklaştığı açıklamaları doğru değil. AB ile müzakere fasılları tartışmak için müzakere için vardır, 23 ve 24. fasılların açılmasını istiyoruz."

"Bizim açımızdan Türkiye AB perspektifini koruyor. Türkiye ile AB müzakereleri kesilirse aşırılıkla nasıl mücadele edeceksiniz? Müzakereleri askıya alma aşırı gruplara enerji aktarır, toplantılarda bunları söyledim."

"NATO ilk defa Atlantik ilişkilerinde kriz alanı olarak ortaya çıktı."