BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.471,40
HABER /  DÜNYA

Almanya cumhurbaşkanını arıyor

Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in sürpriz bir şekilde istifa etmesinden sonra yeni Cumhurbaşkanı arayışları başladı.

Abone ol

Almanya'da hükümeti oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) liderleri ortak bir aday çıkarmak için bir araya geldi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Cumhurbaşkanlığı koltuğu için siyasi tecrübesi olan bir kişiye ihtiyaç duyulduğunu aday olacak kişinin seçiminde vakit darlığı çekmediklerini ancak bu konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

FDP'den de cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için özel toplantı yapılacağı açıklandı.

Meclisteki muhalefet partileri ise herkes tarafından desteklenen bir cumhurbaşkanı istiyor.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Berlin eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, CDU Genel Başakanı ve Başbakan Angela Merkel'in bu konuda muhalefet partileriyle görüşmesi gerektiğini ifade etti.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Renate Künast da yaptığı açıklamada, Merkel'in tüm ülkedeki insanları temsil edecek bir adayı önermesi gerektiğini belirtti.

Sol Parti'den ise aday çıkarmayacakları ve büyük partilerin önereceği adayların bekleneceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Federal Meclis Başkanı (Bundestag) Norbert Lammert ve Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Aşağı Saksonya eyaleti Başbakanı Christian Wulff'un isimleri geçiyor.

Konuşulan diğer adaylar arasında Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, eski Çevre Bakanı Klaus Töpfer ve Eğitim Bakanı Annette Schavan da yer alıyor.

Almanya'da Cumhurbaşkanlığı seçimi 30 Haziran'da yapılacak.