BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.420,67
HABER /  GÜNCEL

Almanya 5 günde Türkiye 101 gün sonra kurtardı

Musul kentinde rehin alınan ve Türkiye'ye getirilen 49 vatandaşla ilgili konuşan yazar Koray Çalışkan, hükümete yüklendi.

Abone ol

Koray Çalışkan, 49 konsolosluk görevlisinin operasyonla değil pazarlıkla serbest bırakıldığını savundu.

Çok gecikmiş bir kurmarılma olduğunu iddia eden Çalışkan, Almanya'nın 5 Siemens işçisini 2500 kilometre öteden 5 günde kurtardığını söyledi.

CHP'nin olağanüstü kurultayında Parti Meclisi'ne girmek için kulis yapan ancak Kılıçdaroğlu'nun listesine giremeyen Çalışkan'ın hedefinde iktidar partisi vardı.

Radikal yazarı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Koray Çalışkan, IŞİD'in rehin tuttuğu 49 vatandaşı serbest bırakmasının ardından Habertürk'e değerlendirmelerde bulundu. Canlı yayında telefonla bağlanan Çalışkan, şunları söyledi:

ALMANYA BİR GÜNDE KURTARDI

101 gün çok uzun bir zaman dilimi. Biliyorsunuz Almanya 5 tane Siemens işçisini beş günde kurtardı ve çok hızlı operasyonla kurtardı. Binlerce kilometre uzaktan buun yaptı biz taş atımlık mesafede 101 gün bekledik.

OPERASYON DEĞİL PAZARLIK

Hükümet bunu operasyon olarak anlatıyor ama bu operasyon değil pazarlık. IŞİD'e bir şey verildi ve vatandaşlarımız kurtuldu. Operasyon kendi gücünüzle gidip bu canilerin elinden vatandaşları kurtarmanız anlamına gelir. İyi ki diplomatik oldu.  Başbakanın başarısıdır bu. Tebrik etmek gerekir. Ama bu tebrik ilginç bir ironiyi getirdi. Dışişleri Bakanı olarak yaptığı hatayı düzeltti. 

TERÖRİST BİLE DİYEMEDİK

Onlar rehin kalmadı bütün Türkiye politikası rehin kaldı. Dünyanın bütün aktörleri IŞİD'i nasıl durduracağız diye düşünürken bir bir terörist bile diyemedik. Şimdi hükümetin eli biraz daha rahat.

Şimdi diplomatik yollarla kuvvetle muhtemel pazarlıkla rehineleri almış olması onun yaptığı bu hatayı gizlemiyor. 'IŞİD bize dokunmaz, saygılarından dolayı diyaloğumuz var' varsayımlarının çöktüğünü gösteriyor. Dışişleri'nin Ortadoğu'ya bakışında ciddi revizyon gerektiğini dünya aleme kanıtladığını gösterdi.

OPERASYON OLSAYDI DAVUTOĞLU BAKÜ'DE OLMAZDI

Pazarlık sürecinin hükümeti hazırlıksız yakaladığını söylemek lazım. Operasyon olsaydı sizin Dışişleri Bakanı New York'ta, Başbakanınız Bakü'de olmazdı. Başbakan apar topar programını yarıda keserek buraya geliyor. Demek ki o a şaşırdı. Onlar da kesin ne zaman olacağını bilemiyorlardı. Artık söz mü verildi para mı verildi başka şeyler mi verildi? Hiçbir şey verilmeden IŞİD'in rehineleri bırakması imkansız.

IŞİD ŞOV YAPTI

Aynı zamanda IŞİD için ilginç bir şov oldu. Rehineler Irak'ta alındı, oradan Suriye'ye geçirildiler. Rakka İŞİD'in gayri resmi başkenti. Rehineleri Rakka'dan salmış oldular. Kendi kontrol ettiğimiz yerde dolaştırıp rehineleri kendi tercih ettiğimiz yerde serbest bırakırız demiş oldular.

OPERASYONUN PERDE ARKASI

DAVUTOĞLU 101 GÜN SONRA 49 TÜRK VATANDAŞIYLA BÖYLE BULUŞTU

DAVUTOĞLU'NDAN REHİNELERİN KURTARILMASIYLA İLGİLİ ÖZEL TEŞEKKÜR

49 TÜRK REHİNE TÜRKİYE'YE BÖYLE GELDİ

AHMET DAVUTOĞLU'NDAN 49 REHİNE AÇIKLAMASI 

DAVUTOĞLU UÇAKTA REHİNELERLE BÖYLE OLUŞTU

İLK GÖRÜNTÜLER