BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.488,79
HABER /  GÜNCEL

Alman şirketleriyle flaş görüşme! Başbakan ne dedi?

TÜRKİYE'de önemli yatırımları olan Alman şirketlerinin yöneticileri ile Başbakan Binali Yıldırım biraraya geldi. Almanya- Türkiye hattındaki gerilim sonrasında yapılan bu hamle iki ülke ilişkilerinden şirketlerin etkilenmeyeceği mesajını vermek için yapıldı.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de önemli yatırımları olan Alman şirketlerinin yöneticileriyle Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

Saat 10.00'da başlayan kahvaltıda Başbakan Yıldırım, "Sizin yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

TOPLANTIYA KATILAN ALMAN ŞİRKETLERİ LİSTESİ
Türkiye'de faaliyet gösteren 19 Alman şirketi Çankaya Köşkü'ndeki kahvaltı masasında yer aldı. İşte davete icabet eden Alman şirketlerinin listesi : Bosch Tic., Bosch Otomotiv, Siemens, Mercedes, Allianz Sigorta, Metro Grup, Türkoğlu Law, Thyssen Krupp, Frankfurt Messe, Statkraft Elektrik, Krone Ticaret, Metro Market, Basf, Eczacıbaşı İlaç, PWC, Media Markt, Şahinler Holding, Yapıkredi-Unicredit, EBRD

 BİNALİ YILDIRIM'IN ALMAN ŞİRKETLERİNE MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım 19 şirketin yöneticine onlara Almanya ile yaşanan krizin bir yansıması olmayacağı mesajını verdi. Yıldırım şirket yöneticilerine şunları söyledi:

'GERİLİMİ TIRMANDIRMAKTAN YANA DEĞİLİZ'

Ülkeler arasında dostlukların da ve husumetlerin de gelip geçici olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bunun hasar bırakılmadan yönetilmesi siyasetçilerin en önemli sorumluluğudur. Biz ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi.

-"En az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir." 

-"(İlişkilerin bozulmasının) Hem Almanya açısından hem Türkiye açısından ülkelere kazandıracağı hiçbir şey yok.

-"Bizim Almanya'dan beklentimiz PKK veya FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içine girmesi, onlara alan açılmaması."

ŞİRKETLERLE ORTAK TOPLANTI OLACAK
Şahinler Holding Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, toplantı sonrasında Çankaya Köşkü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gelecekte Türkiye'ye yatırım gelmesi için Avrupa ile iyi ilişkiler kurulması konuşuldu. Büyük şirketler ile Ekonomi Bakanı'nın da katılacağı toplantılar düzenlenmesi kararı alındı" dedi.

ALMAN'YA İLE YAŞANAN KRİZ

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde tırmanan gerginlik, krize dönüşmüş durumda. Türkiye Almanya'ya 15 Temmuz'a destek vermekle suçlarken, Almanya ise vatandaşı olan Peter Steudtner'in Büyükada'da insan hakları savunucuları ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanmasına öfkeli.

Ankara-Berlin hattında yaşanan gerilimde yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan liste de ilişkileri kötüleştiren etkenlerden birisi oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiğinden şüphelendiği Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, listenin bir 'iletişim kazası' olduğunu ifade etti.