BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  SEÇİM

Alman gazetesi Demirtaş'ı Kürt Obama ilan etti!

Alman gazetesi Deutsche Welle HDP’nin Köşk adayı Selahattin Demirtaş için özellikle yurt dışında yapılan “Kürt Obama” benzetmesi yapıldığını yazdı...

Abone ol

Alman gazetesi Deutsche Welle, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçim sürecini değerlendirdiği analizinde, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş için ‘sıradışı bir aday‘ sıfatını kullandı.

Deutsche Welle, ‘Kürt Obama‘ benzetmesi yapılan Demirtaş için ‘(Bu benzetme) mutlu sonuca ulaşmayacak olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu ile girdiği bu rekabet bile seçim yarışına ayrı bir renk kazandırmışa benziyor‘ yorumunu yaptı.

Gazetenin Türkçe sitesinde ‘Sıradışı bir Cumhurbaşkanı adayı: Demirtaş‘ başlığıyla yayımlanan makalenin tam metni şöyle:

ÜÇ ADAY ARASINDA AÇIK ARA EN GENÇ!

Kısa adı HDP olan Halkların Demokratik Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş düzenlediği mitinglerde sadece kendi gibi Kürt yurttaşların değil tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Cumhurbaşkanı olacağını ve hiç kimseyi ayrıştırmayacağını vaat ediyor. 41 yaşındaki Demirtaş aynı zamanda üç aday içinde açık ara en genç isim. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Gezi Parkı gösterilerinde açık bir şekilde göstericilerin yanında yer almamış olmakla suçlanan Demirtaş’ın seçim şarkısı, bu algıyı kırmak için Gezi sürecine destek veren mesajlar içeriyor.

EŞCİNSELLER KONUSUNDA TABULARI YIKIYOR

Siyasete girmeden önce avukatlık yapan ve bir dönem İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) yönetim kurulunda yer alan Demirtaş, hayatının büyük bir bölümünü Diyarbakır’da geçirdi. Verdiği mülakatlarda, Çankaya Köşkü’ne seçilmesi halinde etnik ve dini azınlıkların hakkını gözeteceğini, kadınların ve de eşcinsel azınlığın toplumda eşit yurttaşlar olarak var olmaları için mücadele edeceğini dile getiren politikacı, özellikle eşcinsellere doğrudan hitap ederek Türkiye’de bir tabuyu da yıkıyor.

ÖZERKLİK VE ANA DİLDE EĞİTİMİ SAVUNUYOR

Selahattin Demirtaş’ın önemsediği bir başka konu da yerel idarelere daha fazla yönetim hakkı tanınması. Merkezi hükümetin Ankara’dan tüm bölgelerin hassasiyetini gözetemeyeceğini savunan Demirtaş, özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgede ana dilde eğitim ve siyasete katılım taleplerini sık sık dile getiriyor.

"PKK'NIN ADAMI" SUÇLAMASI

İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile zaman zaman görüşmeye giden ve karşıtları tarafından “PKK’nın adamı” olmakla suçlanan Selahattin Demirtaş bunu reddediyor. Demirtaş ayrıca kendinin Cumhurbaşkanlığı makamına seçilmesinin, Kürtlerin demokratik haklarını elde ettikten sonra Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşamaktan yana olduklarının bir göstergesi olacağını ifade ediyor.

TÜRKLER GEZİ'YLE BİRLİKTE KÜRTLERİ ANLAMAYA BAŞLADI

Türkiye’nin ünlü köşe yazarlarından Cengiz Çandar, Demirtaş’ın seçimde en fazla yüzde 7 civarında oy alabileceğini ve kazanma şansının olmadığını vurguluyor. Ancak bu önemli değil Çandar’a göre; Demirtaş’ın aday olması bile başlı başına Kürtlerin özgüveninin ne kadar yükseldiğinin bir dışavurumu. Türkiye’de halkın çoğunluğunun eskiden Kürtlerin taleplerine içeriğe bakmadan karşı çıktıklarını dile getiren usta gazeteci, bu durumun Gezi Parkı olaylarından sonra değiştiğini ve Türkler ile Kürtler arasında bir yakınlaşma olduğunu belirtiyor.

"KÜRT OBAMA"

Yapılan tüm anketlerde Çankaya Köşkü’ne çıkma şansı sıfıra yakın olan Selahattin Demirtaş’ın adaylığı bile önemli bir dönemeç Türk siyasetinde. Özellikle yurt dışında yapılan “Kürt Obama” benzetmesi, Demirtaş açısından büyük olasılıkla mutlu sonuca ulaşmayacak olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu ile girdiği bu rekabet bile seçim yarışına ayrı bir renk kazandırmışa benziyor.

screen-shot-2014-08-07-at-12.53.44-pm.png