BIST 9.080
DOLAR 32,47
EURO 35,18
ALTIN 2.326,11
HABER /  GÜNCEL

Alman basınına çattı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman basınının uzun süredir Türkiye aleyhinde yayın yaptığını söyledi. <br/>Bakan Çağatay Kılıç,...

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman basınının uzun süredir Türkiye aleyhinde yayın yaptığını söyledi.
Bakan Çağatay Kılıç, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın UETD’nin 10. kuruluş yılı dolayısıyla yarın Köln’e geleceğini hatırlatarak, Almanya’nın tarihi bir güne ev sahipliği yapacağını belirtti.

"AĞUSTOS AYINDA GERÇEKLEŞECEK SEÇİMLER ’İLK’ OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR"
Avrupa’da da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilginin çok yoğun olduğunu dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Gurbetçi vatandaşlarımızın Sayın Başbakanımızla bir araya gelme, kendisiyle görüşme arzusu en üst seviyede. Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde önemli bir buluşma için buradayız. Ülkemizde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi vatandaşlarımızın doğrudan cumhurbaşkanını seçtiği ilk seçim olacak. Bu açıdan bakıldığında, Ağustos ayında gerçekleşecek seçimler ’ilk’ olma özelliğini de taşıyor. Yarın ki buluşma kapsamında Türkiye’deki seçim öncesi bir araya gelinmiş olunacak ve tahmin ediyorum Sayın Başbakanımızın tavsiyeleri de olacaktır vatandaşlarımıza. Güzel bir birliktelik, beraberlik olacak."

"ALMANYA’NIN GÜZEL BİR EV SAHİPLİĞİNE YAPACAĞINA İNANIYORUM"
Bakan Çağatay Kılıç, basına yansıyan bazı noktaların güvenlik önemlerine ilişkin bazı noktalara da ayrı bir önem yüklediğine dikkati çekerek, "Almanya Başbakanı Sayın Merkel’in dün Başbakanımızla telefon görüşmesi oldu. Ukrayna ile Soma’da yaşadığımız acıdan dolayı başsağlığı dileklerini iletmek üzere gerçekleştirilen bir görüşmeydi. Ayrıca, Alman hükümet sözcüsünün zaten daha önce Başbakanımızı Almanya’da ağırlamaktan mutluluk duyacakları şekilde bir açıklaması olmuştu" diye konuştu.

"SÖZ KONUSU TÜRKİYE OLDUĞUNDA MAALESEF BASIN KURULUŞLARI FARKLI BİR TUTUM İÇİNDE OLABİLİYOR"
Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti başta olmak üzere özellikle son dönemlerde Türkiye’ye ilişkin haberlerin Alman basınında olduğu kadar gene itibariyle yurt dışı basınına farklı şekilde yansıtıldığına dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, bazı yayın kuruluşlarının Türkiye söz konusu olduğu zaman farklı tutumlar içerisine girebildiğini söyledi. Alman basınının da dünyadaki tüm basın kuruluşlarının da istediklerini yazma konusunda özgür olduklarının altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"Ben Almanya’da doğdum büyüdüm. Yıllardır da buradaki basını takip ederim. Alman basını Türkiye hakkında sadece son 1 yıldır ya da son bir aydır ya da son bir haftadır önyargılı yayın yapmıyor; geçmişteki yayınlar arşivlerde duruyor. Ülkemizle ilgili olaylarda kullandıkları görsellere bakarsanız nasıl bir yaklaşım içinde olduklarını görürsünüz. Alman basınının özellikle Soma konusunda eleştirilerini haklı görmemiz mümkün değil. Hükümetimiz, tüm birimleriyle, tüm imkanlarıyla her olaya müdahale etti ve çalışmaların hızlı bir şekilde sonlandırılmasını sağladı. Almanya ziyaretimiz çok önceden belirlenen bir programdı. Başbakanımızın buraya gelmesinin, devletimizin ve hükümetimizin çalışmalarını aksatması gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Bu yapılan art niyetli yayınların bizim tarafımızdan hiçbir değeri yok."

"FARKLI GÖRÜŞLERİN DİLE GETİRİLMESİ OLAĞAN. ANCAK BUNUN SINIRLARININ İYİ BİLİNMESİ GEREKİR"
Türkiye ve Almanya’nın demokratik iki ülke olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, demokrasilerin içerisinde farklı görüşlerin dile getirilmesi en doğal hak olduğunu vurguladı. Ancak bunun sınırlarının iyi bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Bu farklılığı dile getirirken hiçbir şekilde şiddete başvuramaz ve kamu düzenini bozacak şekilde hareket edemezsiniz. Yarın ki protesto yürüyüşüne izin verilmesi konusunda nihai karar Alman Hükümeti’nindir. Sayın Başbakanımızın burada bir Başbakan olarak en iyi şekilde ağırlanacağına inanıyorum. Biz nasıl ki yurt dışından hükümeti ve devletini temsilen gelen misafirlerle ilgileniyor her ziyaretlerinde gerekli önlemleri alıyorsak inanıyorum ki Alman makamları da bu şekilde gerekli önlemleri alacaktır. Olayları terörizm noktasına taşıyacak protestoculara hiçbir demokratik ülkenin müsaade etmeyeceğini biliyorum. Almanya’nın da müsaade etmeyeceğine inancım tam" dedi.
Köln Belediye Başkanının ziyarete ilişkin eleştirilerine de yanıt veren Bakan Çağatay Kılıç, "Kendisi Sayın Başbakanımızın muhatabı değil. Başbakanımızın muhatabı Almanya Başbakanıdır. Kendisi de Başbakanımızı burada ağırlamaktan mutluluk duyacağını dile getirmiştir" şeklinde konuştu.
(İHA)