BIST 8.723
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,52

Allah Resulu ramazanın ve orucun faziletlerini anlatıyor

Ramazan ayının önemi hakkındaki Efendimiz Hz.Muhammed'in (sav) hadislerinden bir demet topladım.

İçinde bulunduğumuz ramazan ayının ne kadar faziletli bir ay olduğunu daha güzel kavrayalım diye düşündüğüm için sizlere ramazan ayının önemi hakkındaki Efendimiz Hz.Muhammed'in (sav) hadislerinden bir demet topladım. En büyük muallimin sözleri ile sizleri baş başa bırakıyorum.

"Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır; cehennem kapıları kilitlenir; şeytanlar zincire vurulur." (Buhari, Müslim)

"Ramazan'ın ilk gecesi olduğu zaman, cehennem kapıları kapanır, onun hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları açılır, o kapılardan hiçbiri kapanmaz. Bir seslenici şöyle seslenir: 'Ey hayır isteyen gel, koş! Ey şer isteyen, (kötülüklere karşı) kendini tut!' O ayda Allah'ın cehennemden azatlıları vardır. Bu, ramazan bitinceye dek her gece tekrarlanır." (Tirmizi)

"Ayların efendisi ramazandır." (Bezzar) ( Mağfiret ayı olması ve kadir gecesini kendisinde bulundurması sebebiyle 11 ay'ın sultanı ramazan ayıdır. )

"Her kim inanarak ve karşılığını sırf Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, Müslim)

"Kim Allah yolunda farz orucu olarak bir gün oruç tutarsa Allah, onu cehennemden, yerler ve gökler arasındaki mesafe kadar uzaklaştırır." (Taberani)

İbn-i Mesud (ra): "Allah Resulü (sav) oruçlu günümde tertemiz ve başı taranmış olmamı vasiyet etti ve buyurdu ki: Oruçlu gününde, sakın yüzü asık olma!"

''Nice oruçlu kimseler vardır ki oruçtan nasibi, sadece açlık ve susuzluktur..''Çünkü bu tür insanlar dedikodu eder, hak yer, zulüm ederler. Oruçtan nasip alamazlar.

"Oruçlu eğer yalan sözü ve başkalarını kandırmayı bırakmazsa Allah'ın onun yemesini, içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur. Yani gerçek bir oruç tutmuş olmaz. Bu orucun manevi bereketini kazanamaz."

"Her şeyin bir zekátı vardır, cesedin zekátı ise oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır." (İbn-i Mace)

"Cennette Reyyan adında bir kapı vardır. Bu kapıdan oruçlular çağrılır. Kim oruçlulardan ise oraya girer, giren ise asla susamaz." (Buhari, Müslim)

Bunlar kim ?

Allah Resulu şöyle buyurdu : Ben uyuyorken, iki adam gelip iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve:

- Buraya çık, dediler. Ben:

- Çıkamam, deyince:

- Biz sana onu kolaylaştırırız, dediler. Bunun üzerine dağa çıkmaya başladım. Ortasına gelince aniden kuvvetli sesler duyuldu. Ben:

- Bu sesler nedir? deyince:

- Cehennem halkının feryadı, dediler. Tekrar gitmeye başladık. Bir de gördük ki avurtları yarılmış, bu yarıklardan kanlar akan, ayakları bağlanmış bir topluluk! Ben:

- Bunlar kim? dedim.

- Oruç tutmayanlar, dediler.

Ramazan ayı boyunca ulaştığımız o manevi hazzı , o manevi atmosferi,hayatımızın tüm noktasında yaşamamız gerekiyor. Allah-u teala bunun farkında olan ,rızasını kazanma yolunda ter döken ve insanlığın dünya ve ahirette ki en büyük imamı olan Hz.Muhammed(sav) efendimizin yolunda bir gölge gibi yürüyen muhlis ve muttaki kullarından bizleri eylesin...

Vesselam.