BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Alibaba görme engelliler için alışveriş teknolojisini geliştiriyor

Görme engellilerin, başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan alışveriş yapabilmesini sağlayabilecek olan ekran geliştiren Alibaba'nın fiyatları da ucuz tutacağı iddia edildi.

Abone ol

Metinleri okuyan telefonlar ilk kez çıktıklarında, görme engelli dostlarımızın işleri biraz daha kolaylaşmıştı. Akıllı ile başlayan bu yenilik belki bizim için çok önemli değildi, ancak bir kesimin nihai telefon kararı bu özellik üstünden şekillendi. Alibaba ve Tanghua Universitesi ortaklığıyla, oldukça düşük maliyetli (3 cent) bir teknoloji geliştirilmiş durumda. Geliştirilen ekranlar sayesinde telefonlara ekstra üç tane tuş ekleniyor. Bu tuşlar da ileri, geri ve onayla özelliklerine sahip. 

Ekranı test eden kullanıcılar gayet olumlu geri bildirimlerde bulunurken, araştırma yöneticisi Zhen Chao, makine insan etkileşiminin herkes için olması gerektiğine ve dokunmanın da ses kadar önemli olduğuna karar verdiklerini, bu sayede ekranı geliştirdiklerini söylüyor. Bu tuşları kullanarak mesajları ya da metinleri, telefonla konuşurmuş gibi rahat rahat alabilmek de mümkün.

Bu yeni ekran teknolojisi, şimdilik Alibaba uygulaması ve Alipay ile çalışıyor. Uygulamaya göre tuşların görevleri değişiyor. Ancak Zhao'nun amacı bu teknolojinin daha çok insana ulaşmasını sağlamak.