BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,02
HABER /  GÜNCEL

Ali Erbaş muamması! FETÖ ile yolu kesişti mi işin aslı ne?

Yeni Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın mazisi tartışma yarattı. FETÖ ile bir dönem yolu kesişen Prof. Dr. Ali Erbaş'ın Adil Öksüz ile aynı üniversiteden olması da bir diğer sıkıntılı durum. İddiaya göre AK parti içinde de Ali Erbaş'ın mazisiyle ilgili endişeler var. Bugün Nihal Bengisu Karaca da mevzuyu yazdı.

Abone ol

Yeni Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dün cübbesini giyerken hakkındaki tartışmalar daha da alevlendi. İddiaya göre Ali Erbaş'ın mazisinde FETÖ ile temas var. Peki işin aslı nedir? Gerçekten Prof. Dr. Ali Erbaş FETÖ ile nasıl bir ilişki içindeydi. Bugün Nihal Bengisu Karaca'dan gelen satırlar dikkat çekici oldu. Karaca 'maziye' değindi ve asıl bunun neden 'mesele' olduğunun altını çizdi.

Yeni Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı gündemin ilk sırasına çıkaran bir dönem, FETÖ platformlarından biri olan KADİP/Kültürlerarası Diyalog Platformunun yönetim kurulu üyesi olması. FETÖ'nün organize ettiği Abant Toplantıları'na da katılan Ali Erbaş, kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'nin etkinliklerinde de yer almış.

Ali Erbaş'ın FETÖ'nün akademik üssü olarak görülen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde firari dekan Suat Yıldırım ile çalışmış olması da bir diğer tartışma konusu. Peki bütün bunlar Ali Erbaş'ı FETÖ'cü yapar mı? İşte bu sorunun yanıtını Habertürk’ün hükümete yakın yazarı Nihal Bengisu Karaca köşesinden veriyor. 

Yeni Diyanet İşleri Başkanı'nın geçmişiyle ilgili tartışmaları özetleyen Nihal Bengisu Karaca, Ali Erbaş'a yönelik 'itirazların' asıl sebebini aktardı. İşte yazdıkları;

-“Gerçek şu ki, 17-25 Aralık’a kadar dinle diyanetle ilgilenen pek çok muhafazakâr/ dindarın yolu, henüz FETÖ olmadığı zamanlarda Gülen grubuyla kesişti. Türkçe Olimpiyatları’na katılıp konuşma yapan hükümet üyeleri tarafından pohpohlanır hale geldiğinde, daha da kesişti. Yani, yeni Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın bir dinler tarihi uzmanı olarak ilk adı ‘dinlerarası diyalog’ olan, daha sonra ‘kültürlerarası diyalog’ olarak anılmaya başlanan çabalara ilgisi, Cemaat’in gerçek yüzünün ortaya çıkmaya başladığı tarihlere kadar kurduğu teşriki mesai; FETÖ ile mücadelenin sağlıklı yürüdüğü şartlarda 'normal' kabul edilebilirdi.

Ancak... Eski Diyanet İşleri Başkanı’nın ‘FETÖ ile yeterince mücadele edemiyor’ gibi ithamların baskısına maruz bırakıldığı bir vasatta normal kabul edilemiyor. Doğal olarak...

Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yeni görevinin kimliği ve geçmişi üzerinden tartışılır olmasının nedeni kendisi değil. Aynı hikâye içinde benzer durumda olanların bazılarına cehennemi yaşama rolü verilirken bazılarına terfi ve tebrikin uygun görülmesi ve bu ayrım yapılırken kullanılan kriterlerin objektif değil, keyfi olduğuna hiç şüphe kalmaması.”