BIST 9.575
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.472,51
HABER /  GÜNCEL

Ali Babacan'dan şok eden itiraf

Aldığınız her 100 liralık benzinin 65 lirasını neden devlete vergi olarak veriyorsunuz? Ali Babacan bu sorunun cevabını şu şaşırtan sözlerle verdi.

Abone ol

Aldığnız her 100 liralık benzinin 65 lirasını neden vergi olarak ödediğinizi biliyor musunuz?

Bu sorunun yanıtı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan geldi. Ancak Babacan'ın açıklamaları devletin vergi toplamadaki acizliği ortaya koyan türden. Lafı hiç dolandırmayan Babacan, devletin gelir vergilerini toplayamadığını itiraf etti. Hal böyle olunca devletin toplamayı başaramadığı vergilerin acısıda sade vatandaşın omzuna ek vergi olarak yüklendi.

Devletin içinde bulunduğu durumu Babacan,
"Bütün işadamları doktorlar, avukatlar topu topu 2 milyar lira gelir vergisi ödüyor. Oysa sadece sigaradan tıkır tıkır 15 milyar geliyor" diye özetledi.

Yani devlet gelir verilerini toplamayamadığı sürece vatandaşa
'tıkır tıkır' vergi ödetmeyi sürdürecekler.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 yılının ekonomik verilerini değerlendirdiği bir televizyon programında dolaylı vergilerde indirim olup olmadığı ve KDV ile ÖTV oranlarıyla ilgili soruları yanıtladı.

Vergilerde indirim olmasının mümkün olmadığını "2011 yılının bütçesini yaptık. 2011 yılında yani plan, program dışı, bütçe dışı herhangi bir şey yapmamız mümkün değil. Bütçemizi yaptık, oradan belli bir gelir beklentimiz var. Dolayısıyla KDV ve ÖTV ranlarında gelirimizi azaltıcı etki doğuran bir adımı atmamız mümkün değil" bu sözlerle açıkladı ve ekledi:

"
Akaryakıt fiyatlarının üzerindeki ÖTV'nin yüksek. Ama bu Avrupa'daki her ülkede var. Az ya da çok her ülkede var. Biz yüksek birkaç ülkeden biriyiz Avrupa'da o doğru. Ama öte yandan gelir vergisi biz toplayamıyoruz. Türkiye'deki bütün iş adamları, avukatlar, iş dünyası, mühendisler, doktorlar topu topu ne kadar vergi ödüyorlar 2 milyar gelir vergisi."

Babacan, sadece sigaranın ÖTV'sinden her yıl "tıkır tıkır" gelen verginin 15 milyar lira olduğunu açıklamayı da ihmal etmedi.

"ÇOK ÇOK İYİ BİR NOKTADAYIZ"


Vergilerle ilgili durumu açıklamasının ardından Babacan, Türkiye'deki ekonomik durumun 'çok cok iyi' olduğunu söylemekten de çekinmedi.