BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  EKONOMİ

Ali Babacan gidici! Son açıklamalara dikkat

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 27 Ağustos'tan sonra görevinden ayrılacak mı? Ali Babacan'ın son dönemde yaptığı kritik açıklamalara dikkat!

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL İÇERİK

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana ekonominin başında bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan gidici mi?

Hem iç piyasalar hem de dış piyasalar AK Parti Olağanüstü Kongresi'nin yapılacağı 27 Aralık'tan sonra Babacan'ın nasıl bir pozisyonda olacağını merak ediyor. Türkiye ekonomisinin dinamiklerine hakim olan ve 2002 krizi sonrası Türkiye ekonomisini ayakta tutan adam olarak bilinen Babacan'la ilgili son dönem işaretleri gidici olduğu yönünde.

En son Bank Asya açıklamalarıyla gündeme gelen Ali Babacan'ın bu ilk çıkışı değildi. Son dönemde yaptığı kritik önemdeki açıklamaları Babacan ile hükümet politikaları arasında kopuşun sinyallerini veriyor.

AVM VE LÜKS ELEŞTİRİSİ

23 Temmuz'da CNBC-e canlı yayınında soruları yanıtlayan Ali Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimi arefesinde hızla yükselen gayrimenkul sektörünü sert dille eleştirmişti.

Başbakan Yardımcısı, "Gayrimenkulde her bir proje yeni bir tekel. Sanayici birikimini sanayiye mi yatırsın yoksa rezidans, AVM mi yapsın, oraya kayış var bu tehlikeli. Üreteceğiz, hak edeceğiz daha sonra lüks AVM'lerde alışveriş yapacağız, daha lüks konutlarda oturacağız. Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" dedi.

İYİ DEĞERLENDİRİLMEZSE...

Babacan ayrı yayında hükümete 2023 uyarılarında da bulunmuştu. 2014'ten 2019'a kadar seçimsiz bir dönemin olacağını, bu dönemin yapısal reformlar için önemli olduğunu, fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Babacan, bu sürecin değerlendirilmemesinin 2023 hedeflerini zora sokacağını söyledi.

3 DÖNEM KURALI DEĞİŞMİYOR

AK Parti'deki 3 dönem kuralından etkilenecek isimlerin başında gelen Ali Babacan için bu kuralın değiştirileceği yönündeki iddialar da asılsız çıktı. Babacan CNBC-e yayınında kuralın değiştirilmeyeceğini söylemişti. Seçim sonrası yapılan AK Parti MKYK toplantısında yeniden gündeme gelen 3 dönem kurula ise AK Parti'li kurmaylar tarafından oylanmış ve devamına karar verilmişti.

YAKIN KURMAYLARINI GARANTİYE ALDI

Babacan sert açıklamaları öncesi en yakın iki danışmanının kritik pozisyonlara atanmasını sağladı.Babacan medya danışmanı Halit Ertuğrul'u Merkez Bankası'na danışman olarak atarken, yakın ilişkisi bilinen Hazine'den İbrahim Çakmakçı'yı da IMF'ye Türkiye direktörü olarak atadı. Bu atamalar kabineden gidecek olan Ali Babacan'ın yakın mesai arkadaşlarını korumaya aldığı yönünde yorumlara neden olmuştu.

ABD'NİN 4 ADAYINDAN BİRİYDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Takvim gazetesinde yer alan bir haberde de Ali Babacan'ın ismi geçiyordu. İddiaya göre, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD'ye mutlak seçilmesi gerektiği yönünde 4 isim verdi vermişti: Ali Babacan, Abdullah Gül, Kemal Derviş, Ekmeleddin İhsanoğlu...

SÖZCÜ'YE ÖDÜL VE OLAY KONUŞMA

Babacan'ın eleştiri oklarını üzerine çektiği bir diğer olay ise Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde 'en iyi haber ödülü'nü verdiği haber ve yayındı. Törende en iyi haber ödülünü Sözcü gazetesinden 'Sıfırla konuşmaları 100 bin dolar kazandırdı' başlıklı haber almıştı. Haberi yapan muhabire ödülünü veren Babacan, konuşmasında da basın özgürlüğüne ve doğru habercilik vurgusu yaparak gündeme gelmişti.

ekonomiodul.jpg

BANK ASYA KRİZİ

Ali Babacan'ın en son çıkış ise cemaatin bankası Bank Asya'nın satışına ilişkin tartışmalarda yaşanmıştı. Babacan Bank Asya'nın Ziraat Bankası'yla satış görüşmelerine başladığı açıklamış, ardından bankanın hisseleri yükselişe geçmişti.

Ancak aynı günün akşamı Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut Babacan'ı yalanmış, böyle bir talimatın olmadığı söylemişti.

EN SERT YAZI FINANCIAL TIMES'TAN

Babacan'ın duruman ilişkin en sert tespitler ise İngiliz Financial Times'ın Türkiye muhabiri Daniel Dombey'nin seçim öncesi yayınlanan yazısında yer aldı.

"Türkiye'de bundan sonraki hükümetin kalitesine dair şüpheler var" başlıklı yazıda Daniel Dombey, Babacan'dan, "Uluslararası saygınlığı olan ve son aylarda hayal kırıklığı yaşadığını ima eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan" ifadeleriyle bahsetti.

BABACAN'IN HAMİSİ GÜL

Dombey'nin yazısı şöyle sürdürdü:

"Babacan, yabancı yatırımcılar için bir güven kaynağı. Genelde mali disiplin, yapısal reform, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı gibi onların sevdiği politikalar izliyor, mesajlar veriyor. Ancak Babacan'ın üç dönem kuralı nedeniyle önümüzdeki yılki genel seçimlerin ardından hükümetten ayrılması bekleniyor. İş adamları ve yatırımcılar, seçimden sonra nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun, Babacan'ın o döneme kadar görevi sürdürmesini umuyor. Babacan'ın hamisi, bir süreliğine siyaset sahnesinden çekilecek gibi görünen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olsa da..."

BANK ASYA BABACAN'IN GAFI

Financial Times muhabiri bu noktada Ali Babacan'ın, Ziraat Bankası'nın Gülencilerin kurduğu Bank Asya'yı satın almak için görüşmeler yaptığını açıklamasını ise bir "gaf" olarak nitelendirmişti.

ERDOĞAN BABACAN'DAN DEĞİL, YİĞİT BULUT'TAN YANA

Dombey'nin yazısı şöyle noktalanıyor:

"Yiğit Bulut, Ali Babacan'ın tam tersi bir isim. "Faiz lobisinin" Türkiye'ye zarar vermeye çalıştığına dair görüşleriyle biliniyor. Erdoğan da ısrarlı bu teoriyi dile getiriyor.

"Bulut ayrıca, hava yolu şirketi Lufthansa'nın geçen yılki hükümet karşıtı gösterilerin arkasında olduğunu iddia etmiş, Erdoğan'ın düşmanlarının onu telekinezi yöntemiyle öldürmeye çalıştığını iddia etmişti. Yiğit Bulut'un ekonomi konusunda Ali Babacan'dan daha fazla söz sahibi olduğu bir ülke yatırımcıları tereddüte itebilir.

"Erdoğan'ın Perşembe günü verdiği mesaj ise Babacan'dan çok Bulut kampına yakın görünüyordu. Ana akım bir ekonomi terorisine yönelik saldırısını sürdüren Erdoğan iş adamlarına enflasyonun temel nedeninin mevcut faiz oranları olduğunu söyledi."

BABACAN'IN YERİNE YİĞİT BULUT GELECEK

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan ise 8 Ağustos tarihli yazısında Ali Babacan'ın yerine Yiğit Bulut'un geçeceğini ileri sürmüştü.