BIST 9.734
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.431,97

Alevilerin hak ve özgürlükleri ve bir ödül gecesi…

Cem törenlerinde söyledikleri ve döndükleri semahlar THM’nin ölümsüz eserleri arasında yerini aldı. THM’nin yaşamasında ve yaşatılmasında önemli rolleri oldu. Çok önemli sanatçılar Aleviler arasından yetişti.

Aleviler, tarihimiz boyunca; çok haksızlıklara uğradı, ötekileştirildi, yok edilmek istendi. Ama çoğunluğu; geleneklerine, müziklerine, inanışlarına ve Cumhuriyet hükümetlerine hep saygılı oldular, ülkenin bütünlüğüne ve birliğine inandılar, oku(t)maya çok önem verdiler, yanlış örgütlenmelere girmediler. Cem törenlerinde söyledikleri ve döndükleri semahlar THM’nin ölümsüz eserleri arasında yerini aldı. THM’ nin yaşamasında ve yaşatılmasında önemli rolleri oldu. Çok önemli sanatçılar Aleviler arasından yetişti. 

Kısaca değinirsek: Alevilerde kendi aralarında –genel anlamda- ayrışmışlar. Örneğin, bazı aleviler namaz kılarken, bazıları da namazın yanına yaklaşmıyorlar. Bazıları Aleviliği İslam’ın bir yorumu olarak alıyor, bazıları İslam’la ilişki kurulmasına karşı çıkıyorlar. Alevi Cem törenlerinin, dinsel bir olgu olduğu kadar bir eğitim özelliği de vardır. Bu törenlerde  Alevi insanların dünya işleri de sorgulanmaktadır.  Cem’ler, özellikle Osmanlılar zamanında, Alevilerin mahkemeleri gibi  çalışmış,  sorunların çözülmesi için devlet mahkemelerine gitmemişlerdir. Bu yola başvuran birisi düşkün sayılarak  toplumdan dışlanmaktadır. Gerek kişisel sorunlar, gerek ailevi sorunlar, gerekse toplum sorunları, cemde görüşülüp, çözüme bağlanmaktadır. Cem evine gelmeden önce kadın, erkek, herkes abdest almakta, görgüsü yapılacak olanların tüm yıkanmaları, başka deyimle, boy abdesti almaları gerekmektedir. Alınan karara uymayanlar, toplumsal yaptırımla karşı karşıya bırakılmakta, kul hakkı taşıyan “düşkün” ilan edilmekte ve dışlanmaktadır. Cem töreni’ne; insana karşı borcunu ödemiş insanların girebilmekte, suçlular asla ceme alınmamaktadır. Bunun sebebi, suçun baştan önlenmesidir. Cemi, Dede yönetmektedir. Ceme gelen insanların; kadınlık ve erkeklikleri, zenginlik ve yoksullukları, bilgililik ve cahillikleri ortadan kalkmış sayılmaktadır. İlgilenenler için bu konuda sayısız kaynak ve belge vardır.

Başbakan Davutoğlu 64. hükümet programında açıkladı; Herkesin temel hak ve özgürlüklerden en ileri derecede yararlanacağı bir Türkiye'yi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda, toplumdaki her bireyin yaşam tarzını güvence altına alan bir yaklaşımı benimsiyoruz.... Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız."

Bu net ifadeler kısa zamanda hayata geçecek gibi. Çünkü, benzer ifadeleri diğer partilerde seçim döneminde kamuoyuna açıklamışlardı. Ak Parti, geçmiş iktidarlarına Alevi çalıştayları yaptı, galiba bir ilerleme de sağlandı, ama sonra nedense  askıya alındı. “İnanç merkezleri” artık bu ülkenin sorunları arasından çıkarılmalı ve siyasi yörüngeden  kurtarılmalıdır.

BİR ÖDÜL  GECESİNİ AKSAKSIZ YAPABİLMEK!...

 Öğrendiğimize göre; Edirne’de bu yıl ilk kez düzenlenen ve Edirne Valiliği ile Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan Uluslararası Film Festivali, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde bulunan kongre merkezindeki ödül gecesiyle sona ermiş, elbette büyük aksaklıklarla ve gaflarla.…

“Açıklanan ödülleri almak için yönetmen ve oyunculardan bazıları kente gelirken, bir çoğunun ise uçakları rötar yaptığı yada saatinde kente gelemedikleri için geceye katılamadıkları açıklandı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gecenin sonunda ödül alanlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaşanan aksaklıkların sorulması üzerine yorum yapmaktan kaçınan Vali Şahin, "No comment (yorum yok) desem daha güzel olur mu? Biz çok samimi başladık ama olur ne yapayım ya. Ben bir şey demiyorum ama Edirne için bu bir güzellikti" diye karşılık verdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise "Her başlangıçta aksaklıklar olur, önemli olan niyettir. Önemli olan gemiyi hedefe götürüp, götürülmediğidir. Yoldaki fırtınaların önemi yoktur. Olur böyle şeyler" demekle yetindi. Film Festivali İcra Kurulu üyesi Durmuş Emir Yıldırım yaşanan aksaklıklar nedeniyle hayli üzgün olan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’e yaşanan sıkıntıları anlattı. Daha sonra da sahneye çıkarak yaşanan aksaklıklar için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan özür dileyip seneye çok daha iyisini yapacaklarını söyledi.(Basından)

Önce şunu belirtelim ki, ben 2015 yılında; ilk defa yapıyoruz, aksaklıklar nedeniyle kusura bakmayın, seneye daha iyisini yaparız” denilmesini kabul etmiyorum. Ödül gecesi, gala yapmak artık ülkemiz için zor olmamalı…Daha yeni G20’yi aksaksız yapan bir ülkeyiz…Bir geceyi nasılsa organize edemiyoruz. Demek ki; para harcanmış ama, doğru  isimlerle çalışılmamış, bunun başka açıklaması yok…

Bizde ödül geceleri yapıyoruz ve bütçemiz olmadan, müzik STK’ larıyla amatörce. Gelin İstanbul Türk Müziği Günleri Ödül Geceleri’ni izleyin lütfen. Bu haberle ilgili yorum yapmıyor, bu konudaki yazı  linklerimi veriyorum:

http://www.inter/donizetti-klasik-muzik-odulleri-ve-fethiye-notlari-1225426y.htm

/?p=447

 

YÖK’TEN İYİ BİR HABER…

“YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıyla kontenjan belirleme yetkisini üniversite senatolarına bıraktığını belirtti.

YÖK, bu yetkiyi yeterli öğretim üyesine sahip, içinde eğitim fakültesi barındıran yaklaşık 70 devlet üniversitesine tanıyacak. Bu durumda YÖK sadece şartları belirleyecek.

Üniversitelere gönderilen yazıda 15 bin formasyon kontenjanından sonra gelen yoğun talep üzerine bu kararın alındığı vurgulandı.” ()

TEOG’DAN KÖTÜ HABER…

“Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” derslerinin sınavları tamamlandı ve  ilk dönem TEOG sınavları bitti. Ama, sürpriz!, yine yanlış soru çıktı!..Bir sınavda da yanlışsız soru hazırlayalım, dişimi kıracağım!.. Ve, sınavlardan birkaç saat sonra bir soru iptal edildi. Aldığımız bilgiye göre; soruları 83 öğretmen hazırlamış, MEB uzmanları kontrol etmiş. Ama; sınavlar bittiğinde,  okul eğitimcileri kontrol etmişler ve  Fen ve Teknoloji Dersi A kitapçığında yer alan 13. sorunun tartışmalı olduğunu söylemişler. Bakanlık da bu kez hızlı davranmış, sorunun yargıya taşınmasına gerek kalmadan hatalı soruyu iptal ettiğini açıklamış. Şimdi;  iptal edilen soruyu, bütün öğrenciler doğru yapmış kabul edilecek ve 5 puan alacak. Çözüm bu kadar basit!..Soruları hazırlayan öğretmenlerimizi ve kontrol eden MEB uzmanlarını tebrik ediyoruz!!!!