BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  GÜNCEL

Alevilerden Mehmet Görmez hakkında suç duyrusu

Alevi dernekleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hakkında suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı üyeleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Adliyesi önünde toplanan Alevi dernekleri üyeleri, Görmez’in cemevlerine ilişkin yaptığı açıklamayı protesto etti.

Alevi dernekleri adına basın açıklaması yapan Baki Düzgün, "Aleviler yüzyıllardan beridir ibadetlerini cemevlerinde yaparlar ve bunu da camiye alternatif olarak görmezler. Bütün ibadet yerleri bizim kutsalımızdır. Ancak cemevleri bizim ibadet yerlerimizdir. Ortadoğu’da aynı dinin temsilcileri yıllardır savaş halindeyken, Doğu ve Güneydoğu’da aylardır devam eden bir savaş ortamı var ve masum sivil halklar evlerinde katledilmekteyken ağzını mühürleyen Diyanet, söz konusu Aleviler olunca fetva vermekten geri kalmamaktadır.

Bu yolu kuranlar Diyanet’e danışmadığı gibi bizler de inancımızın gereğini yerine getirmek için elbette Diyanet’e danışmayacağız. Aleviliğe şekil vermek Mehmet Görmez’in haddi de değil, hukuku da değildir. Bu bakımdan Diyanet’in görüşleri ister kırmızı, ister siyah çizgi olsun bizim açımızdan hiç değeri yoktur. Bırakın insanları nerede hak ile hak oluyorsa orada ibadetlerini yapsınlar. Cemevlerini tanımak sizin insifiyatinizde olmadığı gibi hakkınız da değildir" dedi.

Basın açıklamasının ardından Alevi dernek başkanları, Mehmet Görmez hakkında suç duyurusunda bulunarak Ankara Adliyesi’nden ayrıldı.