BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  POLİTİKA

Alevi sürprizi en genç altı ay içinde...

AK Parti’nin kuracağı 64. hükümetin yol haritası niteliğindeki hükümet programı netleşti. En büyük sürpriz 1 yıla kalmadan Alevi sorunun çözülmesi vaadi oldu.

Abone ol

Alevilerle ilgili reform niteliğindeki düzenlemeler en geç 6 ay içinde çözülecek.

1 Kasım seçimine, “2002 ruhunu” esas alarak giren Ak Parti, ilk iktidar dönemine benzer bir reform çalışmasına başlamayı tasarlıyor.

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan hükümetin yol haritasının ayrıntılarını köşesinde böyle duyurdu:

BAKANLIKLARIN BÖLÜNMESİ HEMEN DEĞİL

Hükümetin eylem planı hazır. 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içerisinde yapılacaklar takvimlendirildi. Yapılacaklar, “İcraatler ve vaatler”, “Reformlar” başlıklarıyla ikiye ayrılmış durumda. Buna göre vaatlerin bir bölümü hemen yerine getirilecek, daha geniş çalışma gerektiren kamu personel rejimi gibi yapısal değişiklikler reform olarak yaşama geçirilecek.
 
Bakanlıkların bölünmesi uzun bir süredir Ak Parti’nin gündemindeydi. Ancak reformları geciktireceği için şimdilik bu planlama askıya alınmış durumda. Bakanlıkların bölünmesinin, ancak yaz öncesi, Meclis tatile girmeden yasayla yapılabileceği tasarlanıyor. İlk 6 aylık dönemde ise bu plan gündeme gelmeyecek.

ALEVİ REFORMU

Davutoğlu’nun seçim öncesi önemli vaatlerinden biri cemevlerine statü kazandırılmasıydı. Cemevlerinin bedava elektrik ve su kullanabilmesi, engellerle karşılaşmaması ve Alevi dedelerine maaş bağlanması düzenlemeleri yaşama geçirilecek. Bunun için İmar Kanunu ile Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Cemevlerinde yaşanan elektrik, su gibi sorunların bazı camilerde de yaşandığının da altı çiziliyor.
 
 Ak Parti’nin Alevi ıştayları sonrasında, Aleviler arasında cemevlerinin statüsüyle ilgili görüş ayrılıkları bulunmasının adım atmayı zorlaştırdığı tespiti yapılmıştı. Hükümet, görüş ayrılıklarına takılmadan bir çatı düzenleme yapacak. Geleneksel İrfan Merkezleri ve Cemevleri adı verilen sisteme göre, cemevleri bu başlık altında kurulacak. Aleviler, isterse Cemevi adı altında isterse İrfan Merkezi ya da Ocak adı altında buraları kullanacak. İbadethane olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı da Alevilere bırakılacak. Tekke ve Zaviyeler’le ilgili düzenlemenin değiştirilmesinin ise mayınlı bir alan olması, laiklik eksenli tartışmalara neden olma riski taşıması ve anayasa değişikliği de gerektirebileceği için gündemde olmadığı söyleniyor. Cemevleri konusunda, “ªablon yok, dayatma yok” düşüncesi doğrultusunda hareket edilecek. Pozitif bir yaklaşım ve inisiyatifi Alevilere bırakan bir düzenleme söz konusu.
 
 Alevileri yakından ilgilendiren reform niteliğindeki bu düzenlemeler 3 aylık dönemde yaşama geçirilecek. Yasal engellerin olması halinde ise en geç 6 aylık dönemde sorunlar çözülecek.

KIDEM TAZMİNATI FONU RAFTAN İNİYOR

Ekonomi başlığında yapılacaklar çok fazla. İstihdam ve iş gücü piyasasıyla ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk iş Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulması olacak. Bu konu, iş güvencesi ile birlikte ele alınacak. Fon sayesinde özel tasarruflar da artırılacak. Halen sınırlı sayıda işçinin ulaşabildiği kıdem tazminatından sigortalı tüm işçilerin yararlanmasının yolu açılacak.
 
 Vergi yasaları, özellikle Gelir Vergisi Yasası yeniden ele alınacak. Özellikle imar rantlarının yani gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sağlanacak.

PERSONEL REJİMİNE VERİMLİLİK KRİTERİ

Yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması hedefiyle çalışma sürdürülecek. Yatırımcı için, “tek durak ofis” düzenlemesi tamamlanacak. Böylece iş kurmak isteyen, izin, ruhsat gibi işlemleri yaptırması gereken yatırımcı onlarca kurumu, belediyeyi dolaşmayacak. Tüm işlemleri tek bir noktada tamamlayıp, üretime geçecek, istihdama katkı sağlayacak.
 
 Devlet personel rejimi köklü şekilde gözden geçirilecek. Kamu çalışanlarının özlük hakları, statüsü, performans ile birlikte değerlendirilecek.

ÖZERKLİK ŞARTI'NDAKİ ŞERHLER KALDIRILACAK

Kamu Yönetimi Reformu da gündeme gelecek. İlk etapta Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik ªartı’ndaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin temizlenmesi sağlanacak.

TASLAK GÜNCELLENECEK

Yeni anayasa, hükümetin ana hedeflerinden biri. Başbakan’ın muhalefeti ziyaret planı var. Ak Parti’nin anayasa taslağı güncellenecek.
 
TBMM İç Tüzüğü konusunda değişiklik düşünülüyor. Ak Parti, bu değişikliği tek başına yapabilecek çoğunluğa sahip olmasına rağmen muhalefetle uzlaşarak hareket etmek istiyor. Özellikle CHP’nin iç tüzükle ilgili paralel görüşlerinden yararlanılması tasarlanıyor. Herkesin istediği gibi konuşabileceği, ancak TBMM’nin kilitlenmeyeceği bir düzenleme düşüncesi var.
 
 Askeri yargının görev alanının iyice daraltılması ve disiplin suçları dışındaki bütün suçlarla ilgili yetkinin sivil yargıya verilmesi planlanıyor.
 
 Ekonomik yaşam açısından büyük önem taşıyan İstanbul Tahkim Merkezi’nin ise 1 yıl içinde yaşama geçirilmesi tasarlanıyor.

UZMAN HAKİMLER GELİYOR

Yargının yükünü azaltmak ve sorunları gidermek için iki önemli adım atılması düşünülüyor. Buna göre arabululucuk kurumu yaygınlaştırılacak.

 
 Yargının en sorunlu alanlarından olan bilirkişilik ise baştan aşağı yapısal değişime uğrayacak. Bilirkişilerin yerini, uzman hâkimlerin alması tasarlanıyor. Artık 2 yıl stajla 23 yaşında hâkim olunabilmesine son verilmesi, 5 yıllık hâkimlik akademisine benzer bir kurum oluşturulması düşünülüyor. Bu durumda, buradan mezun ihtisas alanları belli hâkimlerin uzmanlık isteyen mahkemelere atanması sağlanacak.

SİYASETÇİYE BAĞIŞ HESABI

Siyasi etik düzenlemesi konusunda, siyasete katılım endişesi taşınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ilçe başkanlarına dahi mal varlığıyla ilgili şartlar konulmasının siyasi katılıma engel oluşturacağına yönelik eleştirileri dikkati alınıyor. Bu durumda küçük yerlerde ticaretle uğraşan kişilerin siyasete girmeyecekleri düşünülüyor. Bu nedenle, siyasetçilere denetime açık bireysel bağış hesabı getirilmesi, bağış sınırları konulması atılacak adımlar arasında.
 
 Çözüm sürecinde ise güvenlik ve özgürlük dengesi gözetilmeye devam edilecek. Anayasa haricinde yapılacaklar konusunda adım atılacak, ancak anadilde eğitim gibi büyük tartışmalı alanlar süreç içerisinde tartışmaya açılacak.