BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  GÜNCEL

ALES sınav giriş belgesi alma ALES sınav yeri güncel açıklama

ALES sınavı için artık geri sayım başladı. Bu sene 81 ilde yapılacak olan ALES sınav giriş yerleri ve ALES sınav giriş belgesi alma sayfası adayların erişime açıldı. Bu sene ALES sınavında köklü değişiklikler olacak. Soru sayısı azaldı, buna bağlı olarak ALES sınavı süresi kısaldı. Ayrıca ALES sınav sonucunda alınacak puan 3 yıl yerien 5 yıl geçerli sayılacak.

Abone ol

ALES sınavına artık sayılı günler kaldı. 6 Mayıs'ya yani bu haftasonu  yapılacak ALES sınavı için sınav giriş yerleri ve ALES sınav giriş belgesi alma sayfası haberimizde. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 6 Mayıs pazar günü yapılacak. ALES sınavında bu sene 100 soru sorulacak, ALES sınavı 150 dakika sürecek. ALES sınavında öemli güncellemeler oldu. ALES sınavı soru sayısı azaldı,süre kısaldı. Ayrıca ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı. Yılda 2 kez yapılan ALES sınavı için sınav giriş yerleri ve ALES sınav giriş belgesi sayfası ÖSYM ile aynı anda sayfamızda.

ALES SINAV YERİ-SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA

6 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşecek olan ALES sınavı için heyecan dorukta. 2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES İlkbahar Dönemi) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri ÖSYM tarafından tamamlandı ve adayların erişimine açıldı.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesine ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ulaşabiliyo.

2018 ALES SINAV TARİHLERİ: 2018 ALES sonbahar dönem sınavı için ise başvurular 19 Eylül - 27 Eylül 2018 tarihleri arasında alınacak olup, 18 Kasım 2018 tarihinde sınav tüm ülke genelindeki sınav merkezlerinde ÖSYM tarafından yapılacak. Bu sınava ait sonuçlar ise; yeni yıldan önce, 20 Aralık 2018 tarihinde açıklanacaK.

ALES 81 İLDE YAPILACAK: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 6 Mayıs'ta uygulanacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilk kez 81 ilde yapılacak.

Sınava 304 bin 870 aday girecek. Daha önceki yıllarda ALES'e başvuran adaylar, başvurdukları ildeki aday sayısının binin altında olması durumunda başvurdukları ilde sınava giremiyorlar, binin üstünde sınava girecek adayın olduğu komşu illerde sınava alınıyorlardı.

ÖSYM Başkanlığı, ALES için bu uygulamayı 2018 yılında kaldırdı. Böylece tüm adaylar kendi illerinde sınava girebilecekler.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, ÖSYM olarak sınav hizmetlerini kolay erişilebilir kılmak için çabaladıklarını ifade etti.

Sınavları imkanlar ölçüsünde her ilde yapmak için planlamalar yaptıklarını belirten Özer, şunları kaydetti:

"ALES, yükseköğretimde hem lisansüstü eğitim hem de akademik kadrolara başvuru yapabilmek için en kritik sınav. Bu nedenle gençlerimizin bu sınavlara erişimlerini kolaylaştırabilmek, dolayısıyla yükseköğretime bu bağlamda erişimi desteklemek için ALES sınavlarında 'bin altı kota' uygulamasını 2018 yılı için kaldırdık. 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak ALES-İlkbahar sınavını 81 ilde yapacağız. Böylece binin altında başvuru olan illerimizde de ALES yapılacak ve adaylarımız başka illere gitmeden kendi illerinde sınava girebilecekler. Tüm adaylarımıza sınavda başarılar diliyorum."

Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır.

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

SORU SAYISI AZALTILDI: Yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.