BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89
HABER /  GÜNCEL

ALES başvurusu ekranı ÖSYM açtı ALES 2018 ne zaman?

ALES başvuruları başladı adaylar 24 Temmuz-1 Ağustos arasında ALES sınavı başvurunda bulunacak. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yani ALES 30 Eylül'de yapılacak. 2.5 saat süren ALES sınavı için adaylar 100 lira ales başvuru ücreti ödeyecek.

Abone ol

ALES sınavı başvuruları başladı. 2018 ALES sınavı 30 Eylül'de saat 10.15'te başlayacak. 2.5 saat sürecek olan ALES sınavı başvuruları için son gün 2 Ağustos olacak.Adaylar ALES sınavı başvuru ücreti olarak 100 lira ödeyecek. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 30 Eylül’de düzenlenecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için başvurular başladı.

BAŞVURU ÜCRETİ KAÇ PARA: Adaylar 2 Ağustos akşamına kadar başvuruda bulunabilecek. Sınav ücreti 100 TL olarak belirlendi. ALES, 30 Eylül’de saat 10.15’te başlayacak, 2.5 saat sürecek sınav için adayların saat 10.00’a kadar sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Saat 10.00’dan sonra sınav binalarına giden adaylar ise içeri alınmayacak.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NASIL ÖDENİR: ALES başvuru ücreti için belirlenen ücret 100 Türk Lirası, geç başvuru ücreti ise 150 Türk Lirası’dır. 7-15 Mart tarihleri arasında başvurusunu yapamayan adaylar geç başvuru ücreti öderler. ALES sınav ücretinin ödeme seçenekleri;
- Akbank tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’DEN başvuracak adaylar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’DEN başvuracak adaylar hariç)
- Finansbank tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’DEN başvuracak adaylar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’DEN başvuracak adaylar hariç)
- Halkbank ATM, internet bankacılığı ve tüm şubeleri,
Bu seçenekler dışında, ÖSYM’nin ‘Ödemeler’ alanı kullanılarak da ödeme gerçekleştirilebilir.

GEÇ BAŞVURULAR 9 AĞUSTOS’TA: ALES için geç başvuru günü ise 9 Ağustos olarak açıklandı. 24 Temmuz-2 Ağustos arasında ALES başvurusunda bulunamayan adaylar, bu tarihte başvuru işlemlerini tamamlayabilecek. Fakat geç başvuru gününde sınav ücreti farklı olacak. 9 Ağustos’ta başvuran adayların ALES’e girebilmek için 150 TL ödemesi gerekecek.

SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?
Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir.”