BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  DÜNYA

Alçak koltuk krizinin mimarı istifa etti!

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman istifa etti. Liberman istifa açıklamasında yeni kurulacak hükümeti 'fırsatçı' olarak nitelendirdi.

Abone ol

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, görevinden istifa ettiğini açıklayarak, kurulacak koalisyonda da yer almayacağını duyurdu.

Liberman, düzenlediği basın toplantısında, "Ne yazık ki, kurulacak yeni hükümetin ulusal çıkarlara hizmet etmeyen, 'fırsatçı' bir yönetim sergileyeceği sonucuna vardım" dedi.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN ÇEKİLDİ

Koalisyon görüşmelerinden çekildiğini ve Dışişleri Bakanlığın'dan istifa ettiğini açıklayan Liberman, istifa mektubunu önümüzdeki saatlerde Başbakan Binyamin Netanyahu'ya sunacağını söyledi.

avigdor-liberman-istifa-etti-liberman-kimdir.jpeg

Netanyahu'nun koalisyonu kurmak için 6 Mayıs'a kadar süresi bulunuyor. Liberman'ın partisi İsrail Evimiz, koalisyon görüşmelerinden çekilse de Netanyahu'nun Yahudi Evi, Kulanu (Hepimiz), Şas (Tevrat Muhafızları Partisi) ve Birleşik Tora Yahudiliği partileri ile bir koalisyon kurması öngörülüyor. Buna göre koalisyon partilerinin sandalye sayısının ise 61'i bulması bekleniyor.

ALÇAK KOLTUK KRİZİ

Türkiye ve İsrail arasında 2010 yılında yaşanan ‘alçak koltuk krizi’nin mimarlarından olan Liberman, o dönem yardımcısı Danny Ayalon’a Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, İsrail Parlamentosu Knesset’e çağırtmış, Çelikkol’un alçak bir koltuğa oturtulması üzerine “ Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna, masada yalnızca İsrail bayrağı bulunduğuna ve bizim gülümsemediğimize dikkatinizi çekerim” açıklamasında bulunmuştu.

Bu olay sonrasında İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’nin İsrail’e ahlak dersi verecek son ülke olduğu” yolundaki açıklaması üzerine büyükelçi Çelikol merkeze alınmıştı.

file.ashx.20150504163252.jpg

AVİGDOR LİBERMAN KİMDİR?

Liberman, 1993'te Likud partisinin genel müdürü oldu. 1996'dan itibaren bir yıl başbakanı Benyamin Netanyahu'nun başbakanlık müsteşarlığını yaptı.

1999'da Yisrael Beytenu (Evimiz İsrail) partisini kurdu. Aynı yıl İsrail meclisi Knesset'e seçildi ve İsrail-Moldova Dostluk Grubu'nun başkanlığını da yaptı. 2001'de Milli Altyapı bakanlığına getilen Liberman görevinden 2002 Mart'ta istifa etti. 2002'deki seçimlerde de Yisrael Beiteinu ve Milli Birlik Partisi ortak listesinden parlamenter seçildi ve ulaştırma bakanı oldu. Şaron'un Gazze'den çekilme planına karşı çıkan Liberman 2004'te Ariel Şaron tarafından bakanlık görevinden alındı.

2006 Mart ayındaki seçimlerde partsi Yisrael Beytenu 11 milletvekili çıkardı. Ehud Olmert'in liderliğindeki hükümette başbakan yardımcılığı ve Stratejik İşler Bakanlığı görevlerini yürüttü. Liberman ayrıca 2009 yılında Dışişleri bakanı oldu. Şubat 2009'daki seçimlerin ardından Netanyahu'nun kabinesinde dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı. 14 Aralık 2012 tarihinde, kendisi hakkında çıkan yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa etmiştir.

2013 senesinde tekrar dışişleri bakanı olan Liberman, bugün istifa etti.