BIST 9.725
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.425,15
HABER /  SAĞLIK

Akupunktur ve hipnoza Sağlık Bakanlığı'ndan onay!

Sağlık Bakanlığı alternatif tıbba onay verdi. Artık akupunktur, refleksoloji, hipnoz gibi yöntem ve uygulamalar, Sağlık Bakanlığı onayıyla uygulama merkezlerinde yer alacak.

Abone ol

Akupunktur, refleksoloji, hipnoz gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntem ve uygulamalar, hekimler tarafından uygulanmak şartıyla uygulama merkezi ve ünitelerde yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Akşam Gazetesinin haberine göre, yönetmelikte öngörülen uygulamalar, uygulamaları yapacak kişiler, ünite ve uygulama merkezlerinin standartları ile ilgili görüş vermek üzere, Bakanlıkça Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Bilim Komisyonu oluşturuldu. 

Uygulama sınırlı olacak 

hipnoz.jpg

Uygulamalar, yönetmelikte belirlenen alanlarla sınırlı kalacak. Bakanlık gerektiğinde ünite ve uygulama merkezinde yapılan ve yapılabilecek yeni uygulamaların bilimsel yönden bilim komisyonunda değerlendirilmesini isteyebilecek. Bilim komisyonu, uygulamaların bilimsel kanıtlarını inceleyerek kişilere uygulanıp uygulanmayacağı ve uygun görülenlerden hangilerinin ünite veya uygulama merkezinde uygulanabileceği hususunda Bakanlığa görüş verecek. Ünitelerde yapılabileceği belirtilen uygulamalardan başka işlem yapılamayacak. 

Hastaların ameliyat korkusu sona erecek

Hipnoz söz, bakış, hayal gücü ya da bazı yardımcı nesneler kullanılarak telkin gibi tekniklerle oluşturulan kişinin duygu, düşünce, algı ve bellek işlevlerinde değişikliklerin gerçekleştirilebildiği  “özel bir bilinç” durumudur. Dıştan bakıldığında hipnozdaki kişi çok rahat ve huzurlu bir şekilde uyuyor gibi göründüğünden yüzyıllardır, hipnozun bir uyku olduğu yanılgısı yerleşmiş olarak sürmektedir. Oysa hipnoz bir uyku değildir. Hipnozdaki kişi uyanıktır, hipnoz uygulayan kişinin tüm sözlerini duyar, anlar, hatta yargılar, sorulara cevaplar verir. Bunların başlıcaları arasında kanser ağrılarını, kronik fiziksel ağrıları gidermek için, ağrısız doğum, diş çekimi ve diş eti ameliyatlarında ilaçsız anestezi için, migren, aşırı şişmanlık, fobiler, alkol ve madde bağımlılığı, panik bozukluk sayılabilir. 

Ağrılar iğneyle azaltılıyor

akupunktur.jpg 

Çin tıbbının bir tedavi yöntemi olan akupunktur artık bütün dünyada yaygın olarak uygulanıyor. Modern tıpta önceleri çok tartışılan akupunktur tedavisi artık Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da kabul edildi.  Tamamlayıcı tıbbın  bir parçası olan akupunktur baş ağrıları, migren, boyun, bel, sırt ağrıları ve fıtığı, omuz ve diz, ağrılarını azaltmada kullanılıyor.

Depresyona karşı refleksoloji

Refleksoloji, bugün destekleyici ya da tamamlayıcı tedaviler arasında yer alıyor. 
Refleksoloji sinir noktalarını belirli tekniklerle uyarmanın ortaya elektrokimyasal mesajları çıkardığını bununda nöronların yardımı ile ilgili organı uyardığını savunur. Bunun yanı sıra panik atak ve depresyon hastalığının tedavisinde destekliyor.