BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,05
ALTIN 2.324,97
HABER /  POLİTİKA

Akşener'i bekleyen tehlike Erdoğan'ı zorlayabilir mi?

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, Meral Akşener'in yeni partisinin oy potansiyelini bugünkü köşesinden analiz etti.

Abone ol

Meral Akşener'in partisinin resmen kurulması için geri sayım başladı. Siyaset kulislerinde ise Akşener'in partisinin AK Parti'den oy çalıp çalamayacağı konuşuluyor. Kulislerde konuşulanları bugünkü köşesinden analiz eden Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin'e göre Akşener'in partisinin AK Parti'den oy alması zor ihtimal. Akşener'in partisi en fazla MHP ve biraz CHP seçmeninin aklını çelebilir. 

Neden mi? İşte Murat Yetkin'in analizine göre bu sorunun yanıtları...

"Meral Akşener aylardır konuşulan partisinin “yürüyüşünü” nihayet dün, 22 Ağustos’ta başlattı. Bunu açıklamak için de Koray Aydın’ın MHP’den kesinkes koparak yeni parti hareketine katılma törenini seçerek verdiği önemi gösterdi.

Çünkü yakın zamana dek MHP’nin teşkilatından sorumlu olan ve muhalif olduğu zaman dahi MHP lideri tarafından çekirdekten yetişme ülkücü olarak övgü alan Koray Aydın’ın katılmaması halinde Akşener’in kuracağı partinin seçimlerde ciddi bir yüzde 10 ülke barajı sorunu olabilirdi. Şimdi bu sorun ortadan tamamen kalktı demek istemiyorum, ama Akşener’e bir rahatlama sağladığı ortada.

....

Yeni partinin Ekim ayında, bir duyuma göre Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Savaşını başlattığı Samsun’da kuruluşunu duyurması bekleniyor.

...Akşener’in kurmakta olduğu partinin önemli isimlerinden Ümit Özdağ geçenlerde Hürriyet gazetesine verdiği mülakatta “merkez oylara” talip olduklarını, merkez partisi olacaklarını söyledi.

Ancak yeni parti, kurucu kadroları, vitrin isimleri ve söylemi bakımından MHP’den kopan isimlerin partisi görünümünde hala. Örneğin dün Aydın’ın konuşmasındaki ton daha çok ülkücüler arasındaki ideolojik ayrışmayı anlatan bir ağırlık taşıyordu, ülkenin yönetimine talip olan bir hareketten bundan daha fazlası beklenir.

Mevcut haliyle yeni partinin MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en zor anlarında stratejik destek veriyor olmasına tepki duyan MHP’lilerin, özellikle Kürt meselesindeki katı Türk milliyetçisi duruşuyla belki kırsal kesimde sınırlı miktarda CHP seçmeninin dikkatini çekmesi mümkün.

Oysa Akşener’in Erdoğan’ı zorlaması için Erdoğan’ın asıl sorunu olan şehirli, belli ölçüde yaşam tarzı rahatsızlığı yaşayan, ancak istikrar ve seçeneksizlik gibi nedenlerle AK Parti’ye oy veren kitleye ulaşabilmesi gerekiyor. Mevcut kadroları, vitrini ve söylemi buna uygun değil.

Akşener’in bir kadın siyasetçi olarak partisine liderlik etmesi, kendisini feminist sayan bir erkek olarak beni memnun ediyor ama kadın lidere sahip olması yeni partinin (altını çizerek tekrarlamak istiyorum ki) mevcut haliyle modernist, şehirli, eğitimli, merkez seçmene hitap eden bir parti olmasına yetmiyor. Bu haliyle yeni parti ancak MHP ve sınırlı miktarda CHP seçmenine göz dikmiş, ancak AK Parti seçmeninin dikkatini nasıl çekeceği açık olmayan bir çizgi sergiliyor.

...

AKŞENER VE ARKADAŞLARINI BEKLEYEN TEHLİKE

Tabii burada Akşener ve yol arkadaşlarını bekleyen bir tehlike var. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan de, Ak Parti sözcüsü Mahir Ünal da, dolaylı yollardan Fethullahçılık uyarısı yaptılar. (Unutmayalım ki geçen yıl Aydın dahi Akşener’in çevresi için benzeri imada bulunmuştu; demek ki bulunmadığına şimdi ikna oldu ki, kendisi de katıldı.) Bu uyarıların bir sonucu, artık bir daha AK Parti’den milletvekili gösterilme umudu olmayan bazı AK Parti, hatta diğer partilerden vekiller üzerinde Akşener’e katılma konusunda caydırıcı etki oluşturması olabilir. Her an her yerden gelebilecek Fethullahçılık suçlamasının bir savcı tarafından suç duyurusu sayılması halinde bu milletvekillerinin kendilerini yasal süreçle karşı karşıya bulma ihtimalleri mutlaka hesaba katılacaktır. Bu koşullar altında Akşener’in 20 milletvekili ile Meclis’te grup kurması ilk başarısı kabul edilecektir.