BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41
HABER /  DÜNYA

AKP'nin gözü Diyarbakır'daki seçimlerde!

Kuşkusuz bu haftanın en çok merak edilen olaylarından biri Diyarbakır'da gerçekleşecek olan Başbakan Erdoğan ve Barzani görüşmesi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Türkiye'nin Suriye'nin ve dünyanın gözü kulağı haftasonu bu görüşmede olacak. Başbakan Eroğan ve Barzani arasındaki görüşme daha başlamadan gündemdeki yerini aldı.

Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Barzani görüşmesinin Kürt sorununun çözümüyle bir ilgisi olmadığını, bu görüşmenin daha çok Suriye'deki soruna yönelik olduğunu söyledi. İnternethaber'e konuşan Kürkçü, "bu tamamen şovdur" dedi.

BARZANİ GÖRÜŞMESİNİN AMACI SURİYE

"Barzani'yle görüşmenin çözüm sürecine olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunacağını düşünmüyorum. Bu görüşmenin esasen Mesud Barzani ile Başbakan arasında Suriye'deki duruma yönelik oalarak gerçekleşeceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz Suriye'de Türkiye sınırlarının hemen ötesinde, Nusaybin civarındaki il ve ilçelerin karşısında yeni bir özerk yönetim alanı oluşuyor ve bu özerk yönetim alanı esasen mevcut Suriye idaresinden kendisini idari olarak ayırıyor fakat siyasi olarak ayırmıyor. Böylece bir özerk Kürdistan formülü ortaya çıkıyor."

KIRMIZI ÇİZGİ UYARISI GÜÇLÜK ÇIKACAĞININ İŞARETİ

"Özerk Kürdistan'ın oluşumu öte yandan Türkiye ile ilişkileri bakımından Barzani yönetimini de ilgilendiriyor. Türkiye burada kırmızı bir çizgi çekti ve ben bir özerk yönetime razı değilim diye açık bir deklarasyonda bulundu. Gerçi biz Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin her zaman önce pembeye sonra beyaza dönmesine alıştık ama yine de bir kırmızı çizgi uyarısı, güçlük çıkaracağı uyarısıdır bunu da herkes anlıyor."

BU GÖRÜŞME PEKALA ERBİL'DE YAPILABİLİRDİ

"Bu çerçevede kendi kırmızı çizgisine bir destek bulmak için Başbakan'ın Sayın Barzani ile görüşeceğini düşünüyorum. Fakat bu görüşme pekala Erbil'de olabilirdi, Dışişleri Bakanları seviyesinde olabilirdi, Ankara'da olabilirdi. Bunun Diyarbakır'da yapılıyor olması aslında tamamen iç politikaya yönelik bir hamledir, görüşülecek konunun içeriğine yönelik bir seçim değildir."

AKP'NİN DİYARBAKIR'DA KAYBEDECEĞİ KESİN AMA PROFİLİNİ YÜKSELTME PEŞİNDE

"Hükumet çok uzun zamandır onayını, desteğini, sempatisini kaybetmiş olduğu Kürtlere Mesud Barzani üzerinden bir mesaj vermek istiyor. Böylece, burada bir Kürt halkına düşman olmadığına, onların güneydeki seçilmiş temsilcisi ile sorunsuz bir ilişki içerisinde olduğunu gösteriyor. Daha çok Barzani'ye ilgi gösteren muhafazakar ya da BDP tabanındaki daha çok Kürdistani unsurlara bir mesaj vermek istiyor. Diyarbakır Belediyesi seçimleri AKP'nin gözünü koymuş olduğu seçimler. Burada kaybedeceği kesin ama en azından profilini yükseltmek ihtiyacında."

EŞBAŞKANLARIN BİLE GÖRÜŞMEDEN HABERSİZ OLMASI ŞOVUN TASAVVURUDUR

Diyarbakır üzerinden bütün Kuzey Kürdistan'a yani Türkiye'nin Kürt illerine bir mesaj vermek amacıyla yapılan bir halkla ilişkiler şovu girişimidir. Tabii ki Barış ve Demokrasi Partisi'nin Eşbaşkanlarının bu görüşmeden habersiz kılınmaları da bu tasavvurun gereğidir. Biz bu vesileyle hatırlatmak isteriz; Türkiye'nin sorunu Türkiye'de Suriye'nin sorunu Suriye'de çözülür, o yüzden Başbakan hakikaten Suriye'deki meseleye bir karşılık bulmak istiyorsa orada oluşmuş bulunan meşru, fiili özerk yönetimin başındaki PYD ve onun lideri Salih Müslim'le görüşürse ancak o zaman çözüm için bir imkan oluşturur. Tabi ki Barzani'yi istediği yerde ağırlayabilir, Salih Müslim'i de aynı şartlarda ağırlamasını bekleriz."

KÜRT MESELESİ BDP EŞBAŞKANLARI İLE DE KONUŞULABİLİR

"Tabi daha önemlisi Türkiye'deki Kürt meselesinin çözümü için de karşısındaki muhataplar olan Eşbaşkanlarla, yani Selahattin Demirtaş ve Gültan kışanak'la sadece Diyarbakır'da değil aynı zamanda Ankara'da Çankaya'da görüşmesini meseleyi enine boyuna tartışmasını, adaya gidecek heyetlerdeki eşbaşkanların üzerini herhangi bir biçimde çizmek yerine tam tersine onları bir çözüm ortağı, muhatap olarak görmesini dileriz."

ŞİVAN PERVER'İN GELMESİNDEN SİYASİ RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞMAK UTANILACAK BİR DURUM

"Türkiye'de ya da herhangi bir yerde doğan bir insanın sanatını ya da işini doğduğu yerde yapmasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını isteriz. Bu nedenle Şivan Perver'in Türkiye'ye gelmesi hem Kürtler hem de Şivan Perver için iyi bir şeydir. Fakat, Şivan Perver'in Türkiye'ye gelmesinden siyasi rant üretme çabalarını da tabii istisna ile karşılıyoruz. Tabii bu durum, Şivan Perver'e olan ilgimiz, onun sanatına olan taktirimizi değiştirmez. Şivan Perver Şivan Perver'dir, Başbakan Başbakan'dır. Eğer bir Başbakan sürgündeki bir Kürdü Türkiye'ye gelmesinden siyasi rant elde edecek dereceye düşmüşse bu onun utancıdır, Şivan Perver'in utanılacak bir şeyi yoktur."