BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

AKP'nin amacı padişah yaratmak!

Türkiye yarın Kandil'den gelecek açıklamaya kilitlendi. Peki geri çekilme olacak mı, sürecin sonuna mı gelindi, terör bitiyor mu? Altan Tan İnternethaber'e anlattı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- 25 Nisan çözüm süreci için çok önemli bir tarih. Yarın, Kandil'in geri çekilme ile ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. Çözüm sürecinin kilit isimlerinden BDP'li Altan Tan, BDP'nin çözüm sürecine bakışını, PKK'nın geri çekilme için şartlarını ve sürecin nasıl devem ettiğini internethaber.com'a anlattı.

'Ben şeriatçıyım' açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken Altan Tan, hükümeti 'Başkanlık' sistemi ile eleştirdi. İktidarın amacının 'Padişah yaratmak' olduğuna vurgu yapan Tan, hükümete güvenin az olduğunu açıkladı.

İşte Altan Tan'ın olay sözleri;

GERİ ÇEKİLME SADECE BAŞLANGIÇ OLABİLİR

Yarın bir geri çekilme olsa bile, asıl amacın bu değil sonrası olduğuna dikkat çeken Altan Tan, amaç sadece buysa süreç başarıya ulaşmaz" dedi:

"Eğer Başbakan sadece "silahlar sussun PKK geri çekilsin, ben de ondan sonra mevcut politikaları devam ettireyim" diyorsa hiçbir şey bitmez. Bütün bu çalışmalar Kürt sorununun çözümü içindir. Eğer, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözümü gelmezse ya da başka bir ifadeyle Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmediği müddetçe süreç hiçbir şekilde başarıya ulaşmış sayılmaz. 

"Bugün asıl konuşmamız gereken, PKK'nin çekildi-çekilmedi meselesi değil. Bu saatten sonra artık bu bir ayrıntı olarak kalıyor.  Esas, yeni Anayasa nasıl olacak, hala daha milletvekilleri ceza evinde, hala daha onbinlerce Kürt siyasetçi cezaevinde, hala seçim barajı düşmedi, hala Kürtçe Anadilde eğitim yok, bölgesel yönetim yok, zorla değiştirilen köy, kasaba, şehir isimlerimiz iade edilmedi. Bunlar olmadığı gibi bunlardan bahseden de yok, işin enteresan tarafı bu. Dolayısıyla süreç, tamamlanmış değil, daha yeni başlıyor diyebiliriz."

HÜKUMETE GENEL BİR GÜVENSİZLİK VAR

"Hükumete genel bir güvensizlik var. Bu sadece Kandil'le alakalı bir şey değil. Çünkü şu ana kadar söylediklerini yapmadılar. Şu an daha parlamentoda BDP'nin 6 milletvekili yok, cezaevindeler. Kandil için bu bir şart değil ama bir endişedir ve tüm bunlar Kürt sorununun çözümü için yapılıyor. Ama, "silahlar sussun, ben silahlardan kurtulayım, sonra da gideyim evime yatayım" denilirse hiçbir şey başlamamış olur."

"Başa dönülür mü dönülmez mi o PKK'nın bileceği bir şey. Biz BDP olarak, siyasi, demokratik, legal siyasetten yanayız. Hiçbir zaman silahlar yeniden devreye girsin, silahlı bir mücadele olsun fikrini ortaya sürmeyiz. Ama biz şunu diyoruz, Kürt sorunu çözülmedikçe her şey başa döner."

AMAÇLARI BİR PADİŞAH YARATMAK

"Zaten amaçlarının Başkanlık sistemi olduğunu söylüyorlar. Burhan Kuzu her gece ekranlara çıkıyor, Başkanlık sisteminin faziletlerini anlatıyor. Biz de diyoruz ki, siz dünyada uygulanan, örneğin Amerika tip bir başkanlık sistemi mi istiyorsunuz, yoksa Türkiye'nin başına bir padişah mı istiyorsunuz. Dünyanın denediği demokratik Başkanlık sistemini istiyorsanız, gelin tartışalım, olabilir ama Türkiye'nin başına bir padişah istiyorsanız, kusura bakmayın bu geride kaldı."

"AKP'nin istediği olağanüstü yetkilerle donatılmış adeta bir padişah konumunda bir Başkan istiyor AKP verdiği teklif ortada. Meclisi feshetme yetkisi var, Bakanlar Kurulunu atama, Yüksek hakimleri atama yetkisi var. bir padişah yetkisi var. Biz de buna hiç sıcak bakmıyoruz."