22 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB56.540
  • Euro2,3335
  • Dolar1,8265
  • Altın626,44
  • İstanbul
    25°C

     
  • Ankara
    26°C

     
  • İzmir
    28°C

     

DÜNYA

18 Şubat 2010 Perşembe 20:470 Yorum445 okunma

AKPM Başkanı'nın zor durumu!


REKLAM
REKLAM

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruların yaklaşık yüzde 40'ının Rusya ve Türkiye'den geldiğini bildirerek önlem alınmasını istedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı İsviçre'nin evsahipliğinde düzenlenen AİHM'in Geleceği konferansında konuşan Çavuşoğlu, Strasbourg merkezli mahkemeye yeni başvurularda hızlı artış görüldüğünü anlatarak "Başvuru sayısı neredeyse 120 bine ulaştı. Eğer başvuru dilekçeleri yan yana dizilirse uzunluğu 4 kilometreye yaklaşıyor" dedi.

47 Avrupa Konseyi üyesinden AİHM'e yapılan yeni başvuruların yüzde 60'a yakınının 4 ülkeden (Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Romanya) geldiğini, sadece Rusya ve Türkiye'nin payının yüzde 40'a yaklaştığını belirten Çavuşoğlu, artan başvurulara cevap vermekte zorlanan ve yoğunluk nedeniyle kararları geciken AİHM'in "geç gelen adalet adaletsizliktir" endişesi yarattığını söyledi.

AİHM'in verdiği ihlal kararlarının artan oranda, daha önceki ihlal kararlarının benzerlerinin ve hatta tekrarlanmasından kaynaklandığını anlatan Çavuşoğlu, üye ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde bu sorunun çözümleneceğini ve mahkemenin iş yükünün büyük oranda hafifleyeceğini ifade etti.

AİHM'e 120 bine yaklaşan yeni başvuruların yüzde 28'i Rusya, yüzde 11'i Türkiye, yüzde 8,6'sı Ukrayna ve yüzde 8,3'ü Romanya'dan yapıldı.

Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık 800 milyon olduğu dikkate alınırsa bunun yüzde 9'unu oluşturan Türkiye, başvurulardan yüzde 11 pay alarak ortalamanın biraz üzerine çıkıyor. Bu durumda Türkiye'nin karnesi, Romanya, Rusya ve Ukrayna'nınkine kıyasla daha olumlu görünüyor.

AİHM'in geçen yıl verdiği toplam 1625 ihlal kararında ise 356 kez mahkum olan Türkiye ilk sırada yer alırken, 219 mahkumiyetle Rusya, 168 mahkumiyetle Romanya, 133 mahkumiyetle Polonya ve 126 mahkumiyetle Ukrayna ilk 5'i oluşturdu.



-AİHM BAŞKANI COSTA-



AİHM Başkanı Jean-Paul Costa ise 10 yıl öncesine göre 9 kat artan başvurular nedeniyle "AİHM'in göçtüğünü" kaydederek mahkemenin işlevini yerine getiremez hale geleceği uyarısında bulundu.

Costa, mahkemenin "kurtarılması" için alınması gereken acil önlemleri, "bilgilendirme kampanyaları ve sivil toplum örgütlerinin katkısıyla dayanaksız başvuruların engellenerek hakkın kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi ve uzun vadede başvurulara yeni filtreleme sistemi getirilmesi, daha önce içtihat oluşturacak kararlar verildiği için sadece zaman israfına neden olan benzeşen ya da tekrarlayan başvuruların üye ülkelerce çözümlenmesi ve AİHM'in yeni alanları ilgilendiren davalarda yoğunlaşabilmesinin sağlanması" şeklinde sıraladı.

İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf'un evsahipliğindeki konferansta temsil edilen 47 Avrupa Konseyi üyesi, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden oturumda AİHM'in geleceğine ilişkin görüş ve beklentilerini aktaracak. Konferansta Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Turkiye'nin tutumunu yarınki oturumda anlatacak.

Bakan Yılmaz'ın Türkiye'nin AİHM'in ön yargılı yaklaşıldığından rahatsızlığını dile getirmesi ve yoğunluktan karar veremez hale gelen mahkemenin iş yoğunluğunu azaltacak reformlar yapılmasını talep etmesi bekleniyor.

Konferans, yarın yayımlanacak sonuç bildirgesi ve AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nun da katılacağı basın toplantısıyla sona erecek.

 
Bu elma her derde deva!
 
Dünya22 Mayıs 20122 Kez İzlendi!
Kudüs'ün bilinmeyen yüzüKudüs bildiğiniz gibi değil artık. Tarihi ve dini dokusunun ötesinde farklı bir manzara bizleri karşılıyor. Yahudi nüfusunun artışıyla birlikte kentin görünümü hızla değişiyor.
Güncel22 Mayıs 20121534 Kez İzlendi!
Şehit polis gözyaşları içinde uğurlandıKulp ilçesi kırsalında terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonda, top silahının kazayla patlaması sonucunda şehit düşen polis memuru Akın Bayram (40) için Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın katılımıyla Diyarbakır'da tören düzenlendi.
Sağlık22 Mayıs 2012
Farketmeden kilo vermenin yolları!9062 Kez İzlendi!
Haber22 Mayıs 2012
Haliç Köprüsü'nde büyük tehlike!13235 Kez İzlendi!
Magazin22 Mayıs 2012
Işıltısı ekrandan taşan güzeller6182 Kez İzlendi!
Güncel22 Mayıs 20122425 Kez İzlendi!
Valilik önünde pompalıyla dehşet saçtıAdana Valiliği'nin bahçesinde pompalı tüfekle eylem yapan şahıs polisi alarma geçirdi.
Dünya22 Mayıs 20127525 Kez İzlendi!
Bu görüntüler denizde çekilmediBu gördüğünüz kareler, deniz kıyısında çekilmedi. İnsanların kıyısında yürüdükleri bu dev mavilik bir havuz
Dünya22 Mayıs 2012
Dünyanın en yüksek kulesi4139 Kez İzlendi!
Magazin22 Mayıs 2012
Almeda Survivor tarihine geçti28280 Kez İzlendi!
Magazin22 Mayıs 2012
Survivor Mustafa'yı böyle karşıladılar29364 Kez İzlendi!
Dünya22 Mayıs 20121566 Kez İzlendi!
Nato zirvesinden karelerLiderlerin Nato zirvesi renkli görüntülere sahne oldu
Medya22 Mayıs 20129361 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Güncel21 Mayıs 2012
Melen Projesi'nde sona doğru...6609 Kez İzlendi!
Siyaset21 Mayıs 2012
Erdoğan'a protesto gibi alkış!7155 Kez İzlendi!
Güncel21 Mayıs 2012
2 bin kişilik yağmur duası3095 Kez İzlendi!
Siyaset21 Mayıs 20121279 Kez İzlendi!
Aytaç Durak'a bir dava daha Aynı davada Aytaç Durak'la birlikte 2001-2010 yılları arasındaki suçlamalara ilişkin encümen üyeliği yapmış 12 bürokrat ve belediye meclis üyesi sanık olarak gösterilip, aynı süreyle hapis cezası istendi.
Siyaset21 Mayıs 20124054 Kez İzlendi!
Bakan Eker çocuklarla süt içtiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Dünya Süt Günü" kutlamalarına katıldı.
Güncel21 Mayıs 2012
Aman Allah'ım! Böyle kaza görülmedi26440 Kez İzlendi!
Dünya21 Mayıs 2012
Yemen'den tüyler ürperten kareler8167 Kez İzlendi!
Dünya21 Mayıs 2012
Dünyayı artık Türk silahları kurtaracak!6063 Kez İzlendi!
Güncel21 Mayıs 20121546 Kez İzlendi!
Polise su tabancalı taaruzEmniyet Müdürlüğü'nün önünde bisikletten düşen 5 yaşındaki Sercan Kocabaş'ı gören polisler, yardıma koştu. Korkudan ağlayan Sercan Kocabaş, elindeki oyuncak tabancasıyla polislere ateş etti.
Magazin21 Mayıs 201219047 Kez İzlendi!
Ödüllü yarışmaların unutulanlarıEkranda para ödüllü yarışmalar furyası sürüyor.. Temaları değişse de her gün onlarca kişi büyük paralar kazanabilmek umuduyla ekranda ilgiyle izlenen yarışmalarda ter döküyor.
Siyaset21 Mayıs 2012
Bakan Şahin gençken light militanmış19464 Kez İzlendi!
Yaşam21 Mayıs 2012
Azmetti ve bu hale geldi40923 Kez İzlendi!
Dünya21 Mayıs 2012
Pakistan caddelerini Erdoğan süsledi2018 Kez İzlendi!
Magazin21 Mayıs 201292063 Kez İzlendi!
Ünlüler hangi okuldan mezun oldu?DEMEK BİZİM OKULDANMIŞ!

Gösteri dünyasının ünlüleri hakkında hemen her ayrıntıyı biliyorsunuz. Peki ya daha şöhret basamaklarını tırmanmadan, kimse onların adını duymadan önce hangi liselerde okumuşlardı. Peki ardından hangi üniversitelerde "dirsek çürüttüler". İşte yanıtı. (Nazan Mengü-Hürriyet)
Güncel21 Mayıs 20123122 Kez İzlendi!
Hakkari'de direğe asılı ceset Hakkaride elektrik direğine asılı bulunan ceset görenlerin kanını dondurdu.
Dünya21 Mayıs 2012
Güneş tutulması görenleri büyüledi38552 Kez İzlendi!
Magazin21 Mayıs 2012
Ünlü yıldızın ayakları dehşete düşürdü18865 Kez İzlendi!
Güncel21 Mayıs 2012
Tek isteği okumak1788 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...