BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'AKP artık Fırat'ın ötesine geçemez!'

Üç yıl önce başlayan çözüm sürecinin "rafa kaldırılmasının" ardından bölgeye giden CHP vekillerini izlenimlerini paylaşıyor.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için verdiği önerge reddedilen CHP, Diyarbakır’a heyet gönderdi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in başkanlığındaki CHP heyetinde, Genel Başkan Yardımısı ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı yer aldı.

Cumartesi günü Diyarbakır'a giden heyet, sivil toplum örgütleri ve halkla görüştü. 
CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir Diyarbakır'daki görüşmelerin ardından izlenimlerini internethaber'le paylaştı.


Diyarbakır halkının AK Parti ve PKK'ya tepkili olduğunu belirten Demir, STK'ların da hükümet kurulmasından yana olduğunu söyledi.

35 STK ile bir araya geldiklerini belirten Nurettn Demir, eskiden CHP'ye söylenen "Fırat'ın ötesine geçemez" sözünün artık oralarda AK Parti için söylendiğini belirtti:


VATANDAŞ ÇOK TEDİRGİN, ESNAF DÜKKAN KAPATIYOR

Biz TBMM'de terörün nedenlerini araştıralım diye olağanüstü toplantı çağrısında bulunmuştıuk. Ama TBMM bu sorumluluğu almak istemedi. Aslında TBMM'nin bunu araştırması gerekiyordu, çünkü gerçekten Türkiye ciddi bir terör saldırısına girmişti, bunlar olmayınca, biz de CHP olarak 8 kişilik bir grupla, Gürsel Tekin başkanlığında Diyarbakır'a gittik.

Önce ilde bir basın toplantısı yapıldı, terörün birden hortlaması, Türkiye'nin birden terör bombardımanının içine girmesi konusu konuşuldu. Aslında bunların hepsinin bir plan olduğu orada konuşuldu sonra sokağa çıktık.

Sokak yaşamı bitmiş, satış yapılmıyor 

Sokağa çıktığımızda şunu gördük; vatandaş çok tedirgin, özellikle devletin bu işlerde de parmağının olacağı kanaati vardı halkta. Yani, durup dururken her şey bu kadar sakin giderken ne oldu da Türkiye 90'lara döndü. Bunun için halkta hem kızgınlık, hem tedirginlik var. Şu andaki mevcut iktidara ve PKK'ya da çok fazla tepki var. Çünkü insanlar tedirginlikten sokağa çıkamıyorlar, sokak yaşamı bitmiş, sokaklar sessiz, esnaf satış yapamıyor.

ÇÖZÜMÜN CHP'SİZ OLMAYACAĞI KONUŞULDU

Ekonomi ve ticaret durmuş durumda. Onun ötesinde tabii ki insanların can derdi var. Esnaflar dükkanları devretmeye başlamış. Oradaki dükkan sahiplerinin çoğu "Allah'tan mal sahibiyiz, kiracı olsaydık zaten şimdiye kadar batmıştık" diyor

Sonra STK'larla toplantıya geçtik. Orada ilginç olan şuydu; Tabii ki, CHP'nin bu ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacağı, barışın tesisinde CHP'nin büyük rolü olacağını, CHP'siz olmayacağını oradaki sivil toplum kuruluşları önderleri anlattı.

OLAYLARIN PLANLANDIĞI GÖRÜŞÜ HAKİM 

Ve bunların uluslararası emperyalistlerin oyunu olduğunu, başta da Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok kesim tarafından geleceğe yönelik bu işlerin planlandığı, ülkenin kaosa sürüklendiği görüşü hakim.

Suruç'u ve Diyarbakır olaylarının faillerinin MİT tarafından Suriye'ye geçirildiği, birçok olaylarda MİT'in etkin olduğunun kanaatinin yaygın olduğunu söylemek mümkün. zaten Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba da bir gün sonraki basın toplantısında bunu açıkladı.

"HİÇBİR AKP'Lİ FIRAT'IN ÖTEKİ TARAFINA GEÇEMEZ"

AK Partili seçmenin partisine kızgınlığı var. Eskiden AK Partililer "CHP'liler Fırat'ın öbür tarafına geçemez" diyorlardı ya, şimdi AK Partili seçmen AK Parti için bunu söylüyorlar.Bize, "bakın siz buradasınız, biz sizlerle konuşuyoruz" diyorlar. 35'e yakın STK vardı, hepsi serzenişte bulundu, devletin yeterince kucak açmadığını, o bölgede birçok hesapların döndüğünü söylediler. Ama dediler ki; "Hiçbir AKP'li yönetici şimdi Fırat'ın öbür tarafına geçemez" 

STK'LAR: AKP-CHP HÜKÜMETİ KURULMALI 

STK'lar barışın tesisinin çok önemli olduğunu ve mutlaka AKP-CHP hükümetinin kurulması gerektiğini söylediler.

PKK'YA DA ÇOK TEPKİ VAR 

Ama burada PKK'ya da çok tepki olduğunu söylemek lazım. Lice'den Diyarbakır'a gelen bir vatandaş; "Lice'den buraya gelemedim, Batman üzerinden dolaştım geldim, çünkü yollar kapalı" dedi. Bu yüzden normal yaşamı engelledikleri için PKK'ya karşı da çok tepki var.