BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akıllı telefon fiyatları cep yakacak

Çin’de bellek yongası üreten bir fabrikada yaşanan yangın, küresel akıllı telefon ve bilgisayar üreticilerini zor durumda bıraktı. Bellek yongası fiyatları, yüzde 42 artarak son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Abone ol

ÇİN’in doğusundaki Jiangsu eyaletinin kıyı şehri olan Wuxi’de yaşanan bir fabrika yangını, küresel akıllı telefon ve bilgisayar sektörüne büyük bir darbe vurdu.

Fabrikadaki üretimin durması sonucunda bellek yongası fiyatları birkaç gün içinde yüzde 42 arttı.Dünyanın en büyük ikinci bellek yongası üreticisi olan SK Hynix, Çin’deki fabrikasında çıkan yangının ardından üretimini Güney Kore’ye kaydırırken, 4 Eylül’de 1.60 olan 2 Gigabit DDR3 RAM fiyatı, 2.27 dolara yükseldi.

DRAMeXchange sitesinin haberine göre, SK Hynix üretimi Güney Kore’nin Icheon ketindeki fabrikasına kaydırırken, Wuxi’deki fabrikanın 1 ay içinde yeniden üretime geçmesi bekleniyor.

Apple, Dell ve Sony gibi teknoloji devlerinin parça tedarikçilerinden olan SK Hynix’i vuran yangının, akıllı telefon sektörüne de yansıması bekleniyor. International Data Corporation (IDC) araştırma şirketinin verilerine göre, bu yıl sadece Çin’nden yapılan 360 milyon akıllı telefon nakliyatı, gelecek yıl 450 milyona ulaşacak.

SON İKİ YILIN EN YÜKSEK FİYATI

Bloomberg’e açıklama yapan Seul merkezli Leading Investment & Securities Co. şirketinden Oh Sang Woo, “Üretim faaliyetleri tekrar rayına oturmadan, dördüncü çeyrekte bellek yongası maliyetleri artmaya devam edecek” dedi.

Oh, SK Hynix’in ardından en büyük alternatif üreticinin SK Hynix üretimi olabileceğini belirtti. ABD, Idaho merkezli şirket, yangından bu yana hisse değerlerini yüzde 23 yukarı çekti.

Bloomberg’ün verdiği bilgiye göre, Eylül başında yaşanan yangından önce bellke yongası fiyatları birim başına 2.20 doları geçmemişti. Fiyatların en son tavan yaptığı dönem, 2.30 dolar olduğu Şubat 2011’di.