BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,97
ALTIN 2.419,53
HABER /  POLİTİKA

Akil Adamlar için ilk ipucunu verdi

CNN Türk'te yayınlanan Başbakan Özel programına katılan Erdoğan, Akil Adamlar Heyetine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunun bir süredir merakla beklediği Akil Adamlar heyetine ilişkin takvimi açıkladı.

Akil Adamlar yerine Akil İnsanlar tanımlamasını kullanan Erdoğan, heyette yer alacak isimlerle 1-2 gün içinde görüşmelerin başlayacağını ve heyetin çalışmalarını 1 ay içinde tamamlayacağını söyledi.

GÜLDÜREN ESPRİ

Erdoğan, akil insanlar heyetine seçilecek isimlerden bahsederken gazetecilere bir de tüyo niteliğinde espri yaptı.

"Belki aranızdan biri de olabilir."

Bu tüyo akıllara Taha Akyol'u getirdi.

Erdoğan kamuoyunu uzun süredir meşgul eden çözüm sürecinde akil adamların seçimiyle ilgili olarak da şunları söyledi.

7 BÖLGEDEN 7 KİŞİ

Bizim toplumda karşılığı olan akil insanlar oluşturalım diyoruz. 7 bölgeden 7'şer kişi seçilecek. Bu 7 kişinin içinde bir kişi başkan, başkan vekili, sekretarya ve dört kişidi grubun üyesi olacak. Başkanlarla bire bir muhattap olacak. Ben de başkanlarla birebir görüşeceğim. Hedef bir ayda çalışmaları bitirmek.

erdogan-ocalana-ev-hapsi-yok-dedi.jpg

YASAL STATÜ OLACAK MI?

Erdoğan, Akil İnsanlar heyetinin yasal bir zemine oturtulup oturtulmayacağına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:

"Hayır. Tamamen toplumsal süreç için çalışacağız. Süratli bir çalışma olmasını istiyoruz.
Kamu güvenliği kurulu bunların sekretaryasını yürütecek. Nihai çalışmayı toplumu sunacağız.

GAZETECİLERLE DİYALOGLAR

Konuşmasında medyada yer alan isimleri yalanlayan Erdoğan, "şaşırtacak" bazı isimlerin de heyette yer bulacağını söyledi.

Erdoğan, akil adamlar heyetinde bulunacak isimler arasında gazetecilerin de olabileceğini söylerken oturuma katılan gazetecileri kastederek "belki buradaki isimlerden biri de olabilir" dedi.

Başbakan'ın iması, oturumda bulunan 4 gazeteci arasında tecrübesi ve siyasi tutumuyla Taha Akyol'u akıllara getirdi. Hükümete verdiği destek yanında milliyetçi kimliğini liberal değerlerle besleyen Akyol, hem sürece verdiği destek hem de hükümetin hassasiyetlerini temsil edebilecek çizgisiyle Başbakan'ın aklındaki isimlerden biri olabileceğini gösterdi.

MUHALEFETE SERT ELEŞTİRİ

Erdoğan, muhalefet liderleriyle çözüm süreci için yeniden bir araya gelinip gelinmeyeceği yönündeki soruya ise sert bir eleştiriyle yanıt verdi.

"Biz ana muhalefetle bu süreçler için çok gayretlere girdik. Bundan 6-7 ay önce Kılıçdaroğlu partimize geldi. Oturduk konuştuk. Dedi ki MHP kabul etmiyor. BDP ile görşmekte onlar için herhalde uygun değildi. Gel beraber yapalım dedim. Hemen talimatı verelim arkadaşlarımız çalışsın dedim. Yasa ise yasa etkinlikse etkinlik.

Ve Akif Hamzaçebi bu bir anda olmaz bize biraz müsaade edin dedi. 7 ay geçti. Cemil Bey bana bir süre için bana:

“Kılıçdarolu ile uçakta konuştuk. Kendisini bir kiyi sen ver bir kişi de Başbakan versin. İki kişi çalışma başlatsınlar dedi. Cemil Bey bana konuyu açtı. Ben Beşir Bey’i görevlendirdim. O oa Laloğlu’nu aradı ancak geri dönen olmadı. Bana bir öneri ile gelen olmadı demiş. Ya önce bir araya geleceksiniz. Maalesef bu süreç o anlamda gerçekleşmedi. Yeni anayasa konusunda da tavırları aynı."

erdogandan-eyalet-sistemi-sinyali.jpg