BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,12
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Akdoğan'dan Putin'e soykırım resti

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Putin'in açıklamalarına sert çıktı. Akdoğan, Putin'e Esed'i hatırlattı, "Keşke onu da kınayabilse" diye konuştu.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Putin'in 1915 olaylarıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Rusya için "Kuyruk acıları var" diye konuşan Akdoğan, Ermeni diasporasının soykırım iddialarına ilişkin destek açıklamalarının, dost ülkelerden gelmesinin kendileri için üzücü olduğunu söyledi.

AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Gündoğdu’nun seçim bürosunun açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmasını ve ABD Başkanı Barack Obama’nın ise bu olayları büyük felaket diye değerlendirmesinin sorulması üzerine Akdoğan, “Bu tür alınan kararları, açıklamaları, ifadeleri şiddetle kınıyoruz ve kabul etmiyoruz. Bunlar özellikle dost ülkelerden geldiği zaman bu bizi daha çok üzüyor. Çünkü bu ülkeler, bunlar bizim çok boyutlu ilişkilere sahip olduğumuz ülkeler. Bu tür hadiselere de ikili ilişkilerimizi kurban etmemiz gerekiyor. İkili ilişkilerimize de hiçbir fayda sağlamayacak yorumlardır bunlar” diye konuştu.
 
"ERMENİLERİN GELECEĞİYLE İLİŞKİSİ YOK"
 
Geçmişte yaşanan hadiselerle ilgili Başbakanın da, Cumhurbaşkanının da açıklamaları olduğunu hatırlatan Akdoğan, şunları kaydetti:

“Patrik Vekiline de bir mesaj gönderdiler ve Sayın Bakanımız da kilisede gerçekleşen ayine katıldı. Bu ortak acıdır. Osmanlı döneminde yaşanan acılar hepimizin ortak acısıdır. Bunu doğru tanımlamak gerekir.

Ermeniler, Osmanlı’nın gerçekten onurlu bir parçasıydılar. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin çok onurlu Ermeni vatandaşları var. O dönemde Osmanlı’nın gelişimine önemli katkıları vardı. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimine aynı şekilde katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Bu tür açıklamalar, yorumlar ne Türkiye-Ermenistan ikili ilişkilerine katkıda bulunuyor ne bütün coğrafyada yaşayan Ermeniler’in geleceğine bir faydası var. Ne de dostluk, komşuluk ilişkileri ortak bir geleceği dostluk zemininde inşa etmek açısından bir faydası var. Bizim Osmanlı’nın bütün torunlarına gönül kapılarımız açıktır.

Bugün Çanakkale’de geçekleşen törende 21 devlet başkanı var. 73 ülkeden katılımlar var. Bugün de bu Çanakkale ruhu farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Çanakkale’de 73 ülke mensubunun katıldığı anma töreni, yeni bir Çanakkale ruhu ortaya koyuyor. Geçmişte acılar yaşanmış olabilir, bize saldırmış olabilirler, kurşun sıkılmış olabilir ama gelin ortak bir geleceği dostluk zemininde inşa edelim demektir.
 
"PUTİN KEŞKE SURİYE'DEKİ..."
 
Suriye’de yüz binlerce insan katledildi. Keşke Putin bununla ilgili bir açıklama yapsaydı, Esed’i kınayabilseydi, bu acıları paylaşabilseydi. Bunları kınayan biziz. 2 milyon insana kucağını açan biziz. Bugün dünya genelinde yaşanan dramlar, acılar karşısında sessiz kalanlar geçmiş hadiseler üzerinden farklı beyanatlar içerisine giriyorlar. Bunlar kabul edilemez. Çanakkale’de olduğu gibi bütün milletler biraraya gelelim, geçmiş acıları, düşmanlığı kışkırtmak için değil, dostluğu nasıl geliştirebiliriz diye kurmaya çalışalım.”