BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

'Akdeniz'de sürüklenen göçmen gemisi Türkiye'den kalktı'

İtalyan yetkililer, mürettabatı tarafından terk edilen ve en az 400 kaçak göçmen taşıyan geminin Crotone Limanı'na götürüldüğünü duyurdu. Sahil Güvenlik Komutanı Filippo Marini, "Geminin bir Türk limanından kalktığını biliyoruz" dedi.

Abone ol

İtalyan yetkililer, bir süre Akdeniz'de sürüklenen ve en az 400 kaçak göçmen taşıyan geminin Crotone Limanı'na götürüldüğünü duyurdu. Sahil Güvenlik Komutanı Filippo Marini, geminin Türkiye'den kalktığını söyledi. Daha önce ise geminin Kuzey Kıbrıs'tan yola çıktığı bildirilmişti.

İtalyan SkyTG24 Televizyonu'na konuşan Marini, "Geminin bir Türk limanından kalktığını ve mürettebatınca terk edildiğini biliyoruz" dedi.

Marini gazetecilere yaptığı açıklamada da, göçmenlerin Suriyeli olduklarının sanıldığını, aralarında hamile kadınlar ile çocukların da bulunduğunu kaydetti.

Sahil güvenlik komutanı, geminin AB (Avrupa Birliği) Sınırları Operasyonel İşbirliği Ajansı'na ait bir İzlanda gemisine bağlanarak kıyıya çekildiğini söyledi.

73 metre uzunluğundaki "Ezadeen" adlı Sierra Leone bandralı gemi, mürettebatı tarafından terk edildikten sonra İtalya'nın güneydoğusundaki Puglia kentine doğru sürükleniyordu.

Gemideki durum, telsizi çalıştırmayı başaran bir göçmen tarafından haber verilmişti. Sahil güvenlik yetkilileri, imdat çağrısını yapan göçmenin "Geminin mürettabatı yok. İtalya kıyılarına doğru gidiyoruz. Dümende kimse yok" dediğini aktarmıştı.

'Yeni yöntem' endişesi

Akdeniz'de hafta başında da benzer bir olay yaşanmıştı. 970 göçmen taşıyan "Blue Sky M" adlı gemi mürettebatı tarafından terk edilmiş halde bulunmuş ve yolcuları kurtarılmıştı.

İnsan kaçakçısı olduklarına inanılan mürettabatın yakalanmamak için kaçtığı belirtilmişti.

Gemi, Yunanistan kara sularını terk ettikten sonra İtalyan sahil güvenliği tarafından, İtalya'nın Gallipoli Limanı'na çekilmiş, çoğunluğunu Suriyeliler ve Kürtlerin oluşturduğu göçmenler geçici olarak çevredeki okullara yerleştirilmişti.

BBC muhabiri Jonathan Josephs, kurtarma ekiplerinin bunun kaçak göçmenlerin Avrupa'ya götürülmesi için "yeni ve yaygın bir yönteme dönüşmesinden" endişe ettiklerini aktardı.