BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  SAĞLIK

Akdağ'dan önemli Kürtaj açıklaması

Başbakan Erdoğan'ın talimatını verdiğ kürtaj yasasında süre ne kadar kısalacak? Bakan Akdağ düzenlemeyle ilgili tarih verdi.

Abone ol

Tıbbi gereklilik dışında kürtaja yasak getirmeye hazırlanan Sağlık Bakanlığı, kanun tasarısını önümüzdeki ay Meclis'e taşıyacak.

10 haftalık sürenin 4'e indirilmesi ya da kürtajın tamamen yasaklanması gündemde.

Kürtajı cinayet olarak niteleyen Başbakan Erdoğan'ın dünkü "Zaten bakanıma söyledim. Kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız" sözlerinden sonra gözler hazırlanacak yasaya çevrildi.

Başbakan Erdoğan'ın çıkışıyla gündeme gelen kürtaja yasak için Sağlık Bakanlığı çalışmaya başladı.

HAZİRAN'DA BAKANLAR KURULU'NDA

Bilim ne diyorsa o
Denizli'ye Koruyucu Aile Şenliği etkinliğine katılmak için gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kürtaj ve sezeryan konusunda akıl ve bilim ne diyorsa onun uygulanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtaj ile ilgili düzenlemeye ilişkin olarak, ''Önümüzdeki ay içerisinde bu çalışmaları Bakanlar Kurulu'na yetiştirmeyi planlıyoruz. Ondan sonrası Bakanlar Kurulu ve Meclis'in işi'' dedi.

SEZARYENDE NORMAL DOĞUMA İKNASINI İSTEYEBİLİRİZ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryenle ilgili şimdiye kadar birçok yaptırım uyguladıklarını belirterek, şunları söyledi: ''Bir takım başka yaptırımlar ya da tedbirler alabiliriz. Örneğin tıbbi gereklilikler dışında kadının mutlaka normal doğuma öncelikle iknasını isteyebiliriz. Tıbbi gereklilik yoksa onun normal doğuma ikna edilmesi için bir süreç tarif edebileceğiz. Bunun üzerinde çalışıyoruz.''

AK Parti MYK'da tartışılan kürtajla ilgili konuşmalar basında yer aldı. Vatan gazetesi "Kürtaja yasak yolda" manşetiyle okurların karşısına çıktı. Haberde kürtaj yasanın tarihi, dünyadaki uygulamaları ve iktidar partisinin çalışmalarına yer verildi.

MYK'DA CENİN TARTIŞMASI
Kürtajın milli değerlerimize aykırı olduğunu savunan Erdoğan yasal düzenleme için düğmeye basta. Ak Parti MYK'da 4 haftalık ceninin "canlı" sayıldığının vurgulanması, yasal sürenin buraya çekilmesini gündeme getirdi. Kürtajın tamamen yasaklanması Bakanlar Kurulunda karara bağlanacak.

ZORUNLU HALLER NELER?
Teklifte tıbbi zorunluluk durumlan da, annenin sağlığının riske girmesi, bebeğin sakat doğacak olması ya da töre cinayeti gibi durumlarda kadının korunması olarak belirlendi. Türkiye'de kürtaja 1965'te tıbbi zorunluluk halinde izin verildi. 1983'te ise 10 hafta süre tanındı. AK Parti, 2005'te tecavüz halinde süreyi 20 aya çıkardı.

126 ÜLKEDE YASAK
2011'de en çok kürtaj yapılan ülke listesinde Rusya yüzde 4.31 ile ilk sırada yer alırken, Türkiye 69 bin 364 kürtajla 6'ncı oldu.  Dünyada Brezilya, İran ve İrlanda gibi 68 ülkede kürtaj yasak. S.Arabistan, İsrail ve Arjantin gibi 58 ülkede ise annenin sağlığının riske girmesi ve tecavüz durumunda izin veriliyor.