BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  EKONOMİ

Akaryakıt fiyatlarına müdahale sinyali

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinin tavan fiyata uymaması halinde müdahale edileceğini açıkladı.

Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjı için daha önce belirlenen tavan fiyata uymaması halinde müdahale edileceğinin sinyalini verdi.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Yılmaz, "Şu anda elimizdeki rakamlara göre akaryakıt kâr marjları 43-46 kuruş arasında değişiyor. Bunun sağlıklı bir kâr marjı olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE MÜDAHALE EDEBİLİRİZ

Daha önce kurul toplantılarında akaryakıtta dağıtım şirketleri için kâr marjını 37 kuruş olarak tespit ettiklerini belirten Yılmaz, "Dağıtım şirketlerinin bu fiyatları bir sinyal olarak alması gerekiyor. Bu dikkate alınmazsa bu hususta çalışma başlatmak durumda kalırız. Elbette taban fiyatı sinyalini vermek durumundayız" ifadesini kullandı. 

1 KURUŞ DEYİP GEÇMEYİN!

Ucuz akaryakıt tüketimi konusunda tüketicilere uyarılarda bulunan Yılmaz, "Lisanlı akaryakıt bayilerinden hangisi ucuz ise oradan akaryakıt almalılar. Çünkü 1 kuruş ucuz akaryakıtın maliyeti 250 milyon TL civarında. Tüketicilerin 1-2 kuruş diyerek bu meblağları küçümsememesi lazım" diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'de 2005 yılından itibaren serbest piyasa uygulamasının söz konusu olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"5011 sayılı kanunun 10. maddesindeki fiyat oluşumuna ilişkin EPDK, tavan ve taban fiyat uygulaması yetkisine sahip. Piyasada 'EPDK sadece tavan fiyat uyguluyor' diye yanlış bir algı var. EPDK’nın taban fiyat uygulama yetkisi de bulunuyor. Yani rekabeti engelleyici bir durum oluşursa fiyatlarda bizim buna müdahale yetkimiz var. Biz de 2005'den bu yana iki kez bu yetkiyi kullandık."

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ

Son dönemde düşüş gösteren brent petrol fiyatlarına da değinen Yılmaz, "Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının oluşumuyla brent petrol fiyatı arasında doğrudan kısa süreli bir ilişki kurmak çok doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya petrol fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye'yedeki akaryakıt fiyatlarına kısa sürede etki etmeyeceğini dile getiren Yılmaz şunları kaydetti: "Bir hafta on gün gibi kısa bir sürede brent petroldeki düşüşün akaryakıt fiyatlarına doğrudan hemen yansımasını beklemek çok doğru değil. Akaryakıt fiyatlarını oluşmunda başka enstrümanlar da devreye girer. Bunların da dikkate alınması lazım. Akaryakıt fiyatının oluşumunda döviz fiyatlarının etkisi çok önemli. Uluslarası akaryakıt fiyatlarının oluşumunda en önemli etkenlerden biri arz talep dengesi. Brent petroldeki kısa süreli iniş çıkışların fiyatları doğrudan etkilemediğini görüyoruz. Fiyatı arz ve talep dengesi oluşturuyor. Maalesef piyasada, tüketicide yanlış bir algılama söz konusu. Kısa sürede böyle bir yansıma söz konusu değil. Çünkü akaryakıt fiyatının oluşumunda döviz fiyatlarının etkisi çok önemli."