BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.505,82
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Akademik uzmanlar zammı bekliyor

AK Partili Prof. Dr. Cem Zorlu, üniversitelerdeki uzmanların akademik zam kapsamına alınacağını duyurdu. Şimdi gözler yarın yapılacak komisyon toplantısında!

Abone ol

Akademik zam konusunda yapılan ayrım üniversite personelini de tergin ediyor! Tasarıda, üniversitelerin akademik kadrolarında yer alan uzmanlar, kapsam dışında tutuluyor. Peki uzmanlar, akademik kadro değil mi? Yüksek Öğretim Kanunu'na göre uzmanlar, araştırma görevlileri ile aynı kapsamda yer alıyor.

İddialara göre tasarıda öneriyi getirenler bürokratlar, üniversitelerdeki uzmanları kamudaki diğer uzmanlarla karıştırıyor. Sanılanın aksine üniversitelerin uzman kadrolarında görev yapan akademisyenler 2300 lira maaş alırken, kamudaki uzman kadrolarının maaşları ise 4 bin liranın üzerinde!

Üniversitelerin uzman kadrolarındaki akademisyenler, maaşlarına yapılacak zam oranını bekliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akademik zamdan tüm personelin çeşitli oranlarda yararlanacağını duyurmasının ardından hazırlanan tasarıda akademik kadroda yer alan üç kadro kapsam dışında tutuldu. İddialara göre tasarıya görüş bildiren bürokratlar, akademik uzman ile kamudaki kariyer uzmanlığını karıştırdı. Hatta akademik uzmanların, akademik çalışma yapmadığı belirtildi.

YA BİLMİYOR YA DA ART NİYETLİ

Peki gerçekten üniversitelerin uzman kadrolarında yer alan ve sayıları Türkiye genelinde 3500 olan bu kadrolar, akademik kadroda arasında yer almıyor mu? Yüksek Öğretim Kanunu, o iddianın aksine uzmanları, araştırma görevlileri ile birlikte aynı sınıfta tutuyor. Bir diğer ifadeyle üniversitelerdeki uzmanlar, araştırma görevlileri gibi akademik kadronun nüvesini oluşturuyor. Örneğin halen AK Parti Grup Başkanvekili olarak görev yapan ve tasarıdaki eksikliğin giderileceği sözü veren Prof. Dr. Naci Bostancı da akademik dünyaya uzman olarak adım atanlardan. 

LİSANÜSTÜ EĞİTİM YAPIYORLAR

Bu konuda kafa karıştıran bir diğer iddia ise uzmanların, akademik çalışma yapmadığı yönünde. Bu iddia da yine gerçeği yansıtmıyor. YÖK'te görev yapan uzmanlar dahil üniversitelerde görev yapan yüzlerce uzman, halen lisanüstü eğitimlerini sürdürüyor. İsteyenler belirtilen verilere YÖK'ün bilgi sisteminden rahatlıkla ulaşılabilir. YÖK, üniversitelerdeki tüm akademik personel gibi uzmanların da akademik gelişmelerini yıllık olarak takip ediyor. 

İDARİ Mİ AKADEMİK Mİ?

Üniversitelerin akademik kadrolarında yer alan uzmanların, kamudaki diğer uzman personel arasındaki maaş farkı ise bir hayli fazla. Üniversitedeki uzmanlar, araştırma görevlileri gibi 2300 lira maaş alıyor. Kamudaki bir uzmanın maaşı ise 4800 lira! Aradaki maaş farkı ise 2500 lira. 

SORUN ÇÖZÜLÜYOR

Tüm bu gerekçeleri bir haftadır dile getiren akademik uzmanlar, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu'nun twitter'dan verdiği müjdeyle sevindi. Zorlu, twitter'dan duyurduğu haberde Başbakan Davutoğlu'nun durumdan haberdar olduğunu ve eksikliğin giderilmesi talimatı verdiğini duyurdu. İşte Zorlu'nun o tweetleri;

152.20141022200744.jpg